Siirry sisältöön

50 hakutulosta

Hyvät ikkunat parantavat myös talon äänieristystä. Suomessa on käytössä vapaa-ehtoinen ikkunoiden energialuokitus, joka auttaa rakentajia ja remontoijia valitsemaan energiatehokkaimmat ikkunat. Ikkunat luokitellaan kodinkoneista ja rakennuksen energiatodistuksesta tutulla asteikolla A++:sta G:hen.
Jos ikkunat ovat alkuperäiset ja taloon on haettu rakennuslupaa vuonna 1970, voit käyttää arvoa 2,8.
Rakenteiden valinnassa on keskitytty erityisesti terveellisyyteen, pitkäikäisyyteen, aitoon esteettömyyteen, talon käytön helppouteen sekä edullisiin asumiskustannuksiin. Talon energialuokka on A; rakenteet eli seinät, ylä- ja alapohja sekä ikkunat ovat energiatehokkaat.
Hekan laajojen peruskorjausten rakennuttamisesta vastaa Helsingin kaupungin asuntotuotanto (ATT). ”Raportin tulokset toimivat energiatehokkuustoimenpiteiden valinnan ja päätöksenteon tukena sekä lähtötietona toimenpiteiden yksityiskohtaisemmalle hanke- ja toteutussuunnittelulle. Valinnan toimenpideyhdistelmästä on tehnyt ATT”, toteaa asiantuntija Jenni Korsrå Hekasta.
Viilennyslaitteen valinta: Mieti käyttötarkoitus ja valitse laite sen mukaisesti: jäähdytysteholtaan pienemmät laitteet riittävät esimerkiksi makuuhuoneeseen, mutta isompiin tiloihin tarvitaan enemmän kapasiteettia. Tarkista laitteen energialuokka ja valitse mahdollisimman energiatehokas laite. Vertaile laitteiden äänitasoa (dB), laitteiden väliset erot ovat suuria.
Motivan valtakunnallinen energianeuvonta sekä alueelliset energianeuvojat opastavat kotitalouksia ja taloyhtiöitä lämmitysmuodon valintaan tai vaihtoon sekä viilennykseen liittyvissä asioissa. Palaa otsikoihin
Tavoitteena olevat energiatehokkuusvaatimukset on syytä huomioida alusta saakka eli jo hankesuunnitteluvaiheessa, jolloin tehdään koko hankkeen toteuttamisen kannalta tärkeitä päätöksiä, kuten toteutuksesta vastaavien suunnittelijoiden ja rakentajien valinta.
Toki kohtuullisella vaivalla korjattavissa olevat lämpövuodot, kuten hapertuneet ikkunan tiivisteet, on huoltolistan ykkösenä, Kettunen sanoo.
Päiväsaikaan ei valaisimia aina tarvitse lainkaan, sillä monipuoliset ja eri ilmansuuntiin sijoitetut ikkunat tuovat kodin sisätiloihin runsaasti luonnonvaloa. Palaa otsikoihin
Ehkäise sisätilojen lämpenemistä näin: Pidä ovet ja ikkunat kiinni päivällä. Vedä ikkunoiden eteen verhot tai laske kaihtimet. Sammuta kaikki tarpeettomat sähkölaitteet. Vältä esimerkiksi uunin ja sisäsaunan lämmitystä. Avaa ikkuna tarvittaessa vain varjon puolelta. Hyödynnä yön viileyttä tuuletuksessa.