171 hakutulosta
Näytä hakutuloksia aihealueittain
Lämmin ja kostea sisäilma vuotaa ulos ulkovaipan raoista ja rei´istä ja samalla kylmää ilmaa pääsee sisälle. Kun lämmin ja kostea ilma pääsee kosketuksiin kylmien rakenteiden kanssa, syntyy kosteusvaurion riski. Riski pienenee, kun ilmavuodot tilkitään ja talo tiivistetään. Samalla talon energiatehokkuus paranee.
Taloautomaatiolla voidaan parantaa rakennuksen energiatehokkuutta, turvallisuutta ja esimerkiksi sisäilman laatua. Automaatiojärjestelmällä voidaan seurata, valvoa ja optimoida rakennuksen toimintaa siten, että saavutetaan halutut sisäolosuhteet ja toiminnallisuudet. Kun esimerkiksi lämmityksen ja ilmanvaihdon tarpeeton käyttö jää pois, energiaa säästyy.
Asuntojen keskilämpötila on 21,5 astetta, kun Hengitysliiton suosittelema sisäilman lämpötila on 20–22 astetta. Olemme tyytyväisiä näihin kaikkiin mainittuihin lukuihin ja pohdimme parhaillaan palvelumallin laajentamista koskemaan patteriverkon tasapainotusta ja korvausilmaventtiilien hankintaa ja asennusta”, Meskanen jatkaa.
Ilmanvaihtokoneen toiminnan säännöllisellä tarkastamisella ja puhdistuksella varmistetaan riittävä ilmanvaihdon ja puhtaan sisäilman saanti. Riittämätön ilmanvaihto johtaa sisäilman laadun heikentymiseen ja aiheuttaa pahimmillaan rakenteellisia vaurioita. Liian kovalla toimiva ilmanvaihto taas kuluttaa energiaa tarpeettomasti.
Lisätietoja: Astetta alemmas -kampanjasivut Työsuojeluhallinnon verkkosivut lämpötiloista työympäristössä Sisäilmayhdistyksen verkkosivut sisäilmaston fysikaalisista tekijöistä Työterveyslaitoksen ohjeita ja työkaluja sisäilmaan liittyen Palaa otsikoihin
Ilmanvaihdon huoltotoimenpiteet Hyvän sisäilman laadun takaamiseksi ja ilmanvaihdon energiatehokkaan toiminnan varmistamiseksi kaikissa ilmanvaihtotyypeissä on huolehdittava säännöllisesti tietyistä perushuoltotoimenpiteistä.
Kesällä ilmanvaihdon lämmöntalteenotto kannattaa ottaa pois käytöstä, ettei IV-kone tuo poistoilman lämpöä enää sisäilmaan. Jos IV-koneessa on ilmanvaihdon jälkilämmitys, se otetaan pois käytöstä. Muista kiertää patteritermostaatteja kuukausittain kesäaikana laidasta toiseen. Se vähentää termostaattien jumiutumisriskiä.
Myös ilmanvaihto kannattaa kytkeä lämmityksen ohjaukseen, jotta lämmintä sisäilmaa ei rajoituksen aikana puhalleta ulos tarpeettoman paljon. Lämmönkäytön ohjaukseen on olemassa tekoälyyn perustuvia oppivia järjestelmiä, joiden asennus ei edellytä suuria muutostöitä, vaan ne voidaan ottaa käyttöön helposti rakennuksen normaalin käytön aikana.
Ilmalämpöpumpuilla voidaan myös viilentää sisäilmaa kesäisin. Ilmalämpöpumppu sopii rakenteeltaan avaraan kiinteistöön. Yksi ilmalämpöpumpun sisäyksikkö levittää lämpöä tavallisesti rakennusmuodosta ja rakennuksen koosta riippuen noin 30–100 m 2 alueelle. Väliseinät ja monimutkainen talorakenne rajoittavat merkittävästi lämmön siirtymistä muihin huonetiloihin.
Puhtaan sisäilman lisäksi varmistetaan, että paine-ero suodattimen yli on kohdillaan. Suuri paine-ero lisää puhallustehon tarvetta, joka puolestaan näkyy lisääntyneenä sähkön kulutuksena. Sisäänpuhallusilman lämpötila muutaman asteen haluttua huonelämpötilaa pienempi (pl. ilmalämmitteiset kohteet).