Siirry sisältöön

105 hakutulosta

Avustuksilla toteutetaan hallitusohjelman tuulivoimarakentamisen edistämisen kirjauksia, joiden mukaan tuulivoiman osuutta Suomen energiantuotannosta kasvatetaan ja poistetaan tuulivoimarakentamisen hallinnollisia, kaavoituksellisia ja muita esteitä. Avustus on haettavissa 4.4. – 4.5.2022.
TUULIVOIMA Suomessa erityisesti talvikuukaudet ovat tuulisia kesäkuukausiin verrattuna. Tuulivoiman tuotantoon hyvin soveltuvia alueita on rannikoilla, merialueilla, tuntureilla ja monin paikoin myös sisämaassa. Viime vuosina tuulivoimaloita on rakennettu aiempiin vuosiin nähden runsaasti. Tuulivoima on uusiutuvaa energiaa ja lähes päästötöntä.
Vaikka törmäysriski tuulivoimaloihin on pieni (suuruusluokkaa 1/1000), suositellaan suurien muuttolintujen lepäilypaikkojen (esimerkiksi Liminganlahti) ja rannikon suurien muuttovirtojen solmukohtien (erityisesti Porkkala, Hanko ja Pellinki) välttämistä uusien tuulivoima-alueiden sijoituspaikkoina.
Tuulivoimaa rakennetaan Suomessa ilman julkisia tuotantotukia, toisin kuin vaikka Saksassa ja Ranskassa. Kolikon toinen puoli on, että muuttuva energiajärjestelmä on entistä arvaamattomampi. ”Suomi on Euroopan mittakaavassa onnistunut todella hienosti. Meidän pitäisi olla ylpeämpiä siitä kaikesta, mitä olemme jo tehneet.
Tuulivoiman keskimääräisenä huipunkäyttöaikana vuonna 2030 on käytetty 3200 h/a ja aurinkosähkön 900 h/a. Mallinnuksessa vuonna 2030 tuotannossa on oletettu olevan: Tuulivoiman ja aurinkovoiman tuotanto on mallinnettu historialliseen dataan perustuen.
Kotimaisesta sähkön tuotannosta ydinvoiman, tuulivoiman ja vesivoiman määrät kasvoivat eniten. Fossiilisia polttoaineita kulutettiin vuodentakaista vähemmän, mikä näkyi myös hiilidioksidipäästöjen laskuna. Fossiilisten polttoaineiden ja turpeen yhteenlaskettu kulutus oli 393 petajoulea (PJ) eli 10 % edellisvuotta vähemmän.
Aarni Milja – Motiva Oy
  • Titteli: asiantuntija
  • Vastuualue: Uusiutuva energia – sähkön pientuotanto, aurinkoenergia, tuulivoima, uusiutuvan energian asentajien sertifiointi
  • Puhelin: +358 (0) 9 6122 5036
  • Faksi: +358 (0) 9 6122 5199
  • Matkapuhelin: +358 (0) 40 824 1711
  • Sähköpostiosoite: milja.aarni@motiva.fi
  • Yritys: Motiva Oy
  • Yksikkö: Kestävä rakennettu ympäristö
  • Twitter: @MiljaAarni
  • Linked In: miljaaarni

Tuulivoimaneuvonta (YM) Suomen Tuulivoimayhdistys ry Tietoa muun muassa tuulivoima-alan yrityksistä, hankkeista ja ajankohtaisista asioista. Suomen Tuulivoimayhdistys ry Suomen tuuliatlas Seurantaa tuulesta Suomessa ja linkitys varsinaiseen karttaliittymään, jossa on mallinnettua tietoa Suomen tuulioloista. Suomen tuuliatlas
Pitkäjänteinen ydinenergian käytön edistäminen ja nopeasti kasvava tuulivoima ovat esimerkkejä vahvuuksista, jotka auttavat myös houkuteltaessa uusia teollisia investointeja Suomeen”, ministeri Lintilä jatkaa.
Äänitekninen mitoitus on osa tuulivoima-alueiden muuta suunnitteluprosessia ja hyväksymismenettelyä. Sisämelutasoista säädetään STM:n asumisterveysasetuksessa (545/2015), ja ne koskevat myös tuulivoimaa. Asetus pätee niin voimalaitosten rakentamisen kuin sen toiminnankin aikana.