101 hakutulosta
Näytä hakutuloksia aihealueittain
Geoenergia 4.6.1 Maalämpö Maalämpö (kalliolämpö ja pintamaalämpö) on tavallisin tapa hyödyntää geoenergiaa.
Samuli Könkö , SuLVI ry (esitys ei saatavilla) Energiatodistusten hinnat 2023 – kyselyn tulokset Jaakko Ketomäki , Motiva Oy SRI-pilotointi Jaakko Ketomäki , Motiva Oy Energiayhteisöt Milja Aarni , Motiva Oy Energiayhteisöt E-luvun laskennassa: Aurinkosähkö ja akustot sekä maalämpö usean rakennuksen käytössä Minna Tolvanen , Motiva Oy (Esitys päivitetty 28.4.2023) Pientalon lämmityksen
Maalämpö sopii hyvin ympärivuotiseksi lämmitysjärjestelmäksi uusiin sekä vanhoihin rakennuksiin. Lämmitysjärjestelmän saneerauksen yhteydessä rakennuksen aikaisempi vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä voidaan korvata suoraan maalämpöpumpulla. Valtaosa maalämpöratkaisujen lämmönkeräyspiireistä toteutetaan maahan porattavilla lämpökaivoilla.
Maalämpö sopii hyvin ympärivuotiseksi lämmitysjärjestelmäksi, ja sen suosio pientalojen lämmitysmuotona on kasvanut viimeisten vuosikymmenien aikana. Maalämmön alkuinvestointi on tyypillisesti eri lämpöpumppuvaihtoehdoista suurin, mutta käyttökustannukset ovat edullisimmat. Maalämmön kannattavuus paranee rakennuksen koon sekä vuosittaisen energiankulutuksen kasvaessa.
Lämmitysenergiana voidaan käyttää esimerkiksi sähköä, maalämpöä, kaukolämpöä tai pellettilämmitystä. Ilmakiertoisessa lattialämmityksessä lämmitysenergian lähdettä voidaan vaihtaa jälkikäteen. Ilmalämmitys Perinteisessä ilmalämmityksessä ilma lämmitetään keskitetysti ja ilma jaetaan huoneisiin ikkunoiden eteen lattiaan sijoitetuista säleiköistä.
Maalämpö lämpökaivoineen on muutenkin yleinen ratkaisu suurissa uudiskohteissa. Suurin käytössä oleva pohjavesivarantoon perustuva lämpövarasto on Ruotsissa Arlandan lentokentällä, jossa kesän ylilämpö varastoidaan kentän alapuolella olevaan maanalaiseen järveen ja palautetaan sitten talvella lämpöpumpuilla lämmityskäyttöön.
Maalämpö on investointina kalliimpi kuin kattilainvestoinnit, mutta sen käyttökustannukset ovat nykyisillä sähkönhinnoilla edullisemmat. Öljylämmityksen rinnalle tukilämmitysmuodoiksi sopivat aurinkolämpö, ilma-vesi- ja ilmalämpöpumppu sekä tulisija. Näillä voi vähentää öljynkulutusta, jos ei ole mahdollisuutta vaihtaa koko lämmitysjärjestelmää.
Energiatehokkuustoimien lisäksi on hyvä harkita mahdollisuudet investoida uusiutuvaan energiaan, kuten aurinkopaneeleihin, tuulivoimaan ja maalämpöön. Nämä investoinnit vähentävät riippuvuutta fossiilisista polttoaineista ja tukevat energiatehokkuustavoitteita. Kustannukset kuriin energiatehokkuudella Energiatehokkuuden parantaminen tuo taloudellisia hyötyjä.
Mutta tilanteessa, jossa esimerkiksi erillistalojen lämmitystapa on kaukolämpö, maalämpö tms. ja jolla lämmitetään yhtiön kaikki erillistalot, on vastuu energiatodistuksen hankinnasta taloyhtiöllä. Energiatodistuslain näkökulmasta koko rakennuksen kunnossapitovastuu ei ole siirtynyt osakkaalle, sillä lämmöntuotto tulee yhtiön kautta. 3.