160 hakutulosta
Näytä hakutuloksia aihealueittain
Lisätiedot: TEM teollisuusneuvos Pekka Grönlund puh. 029 506 4815 U-kirjelmä (23.9.2021) eduskunnalle komission ehdotuksesta: Valtioneuvoston kirjelmä eduskunnalle komission ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2018/2001 (uusiutuvan energian direktiivi) muuttamisesta Palaa otsikoihin
Toimeenpanossa hyödynnetään direktiivin joustomahdollisuudet Hallitusohjelman mukaisesti direktiivin kansallinen toimeenpano tehdään mahdollisimman vähäisillä muutoksilla voimassa oleviin säädöksiin. Direktiivin sisältö on kuitenkin laaja, ja muutoksia on tulossa sekä uudis- että korjausrakentamisen säädöksiin.
Direktiivi tulee voimaan tänä keväänä Euroopan parlamentin ja EU:n jäsenvaltioita edustavan neuvoston on vielä virallisesti hyväksyttävä saavutettu yhteisymmärrys. Kun tämä prosessi päättyy, julkaistaan direktiivi Euroopan unionin virallisessa lehdessä, minkä jälkeen se tulee voimaan.
Direktiivin pitkän aikavälin tavoitteena on päästötön rakennuskanta viimeistään vuonna 2050. Direktiivin edellyttämät muutokset Suomen lainsäädäntöön on tehtävä kahden vuoden kuluessa direktiivin voimaantulosta eli 28.5.2026 mennessä. Hallitusohjelman mukaisesti direktiiviin kansallinen toimeenpano tehdään mahdollisimman vähäisillä muutoksilla voimassa oleviin säädöksiin.
Direktiivin arvioidaan tulevan voimaan loppukesällä 2023. Kansallisen toimeenpanon on oltava valmiina siitä 24 kuukauden kuluessa.
Energiayhteisöön liittyvät säädökset ja verotus Energiayhteisöihin liittyvät direktiivit, lait ja asetukset Energiayhteisöjä käsitellään sekä EU:n direktiiveissä että Suomen lainsäädännössä. Tutustu lokakuussa 2023 voimassa olevaan lainsäädäntöön alta.
Uusi direktiivi tulee voimaan 28.5.2024. Jäsenvaltioilla on aikaa kaksi vuotta saattaa direktiivi toimeen kansallisesti.
Direktiivissä vaaditaan varmistettavan, että julkiset toimijat arvioivat ESCO-sopimuksien käyttöä suurten julkisten (yli 750 m²) ei-asuinrakennusten tullessa peruskorjausvaiheeseen. Direktiivin mukaan yritykset, jotka panevat täytäntöön energiatehokkuutta koskevan sopimuksen (ESCO-sopimuksen), vapautetaan energianhallintajärjestelmän ja pakollisten katselmusten vaatimuksista.
Selvitys on siis jouduttu toteuttamaan tilanteessa, jossa direktiivin linjaukset eivät vielä ole lopullisia. Taustaselvitys primäärienergiakertoimista uudelleen laadittavaa EPBD-direktiiviä varten (pdf) (1.2 MB)
Elohopean määrää lampuissa rajoitetaan RoHS-direktiivissä (2011/65/EU). Lisäksi valaistusstandardit ja viranomaismääräykset luovat hyvän valaistuksen minimivaatimusten perustan. Direktiivi 2011/65/EU Energiatehokkuusdirektiivi (Energy Efficiency Directive, EED, 2012/27/EU) velvoittaa myös energiankäytön tehostamiseen.