Siirry sisältöön

124 hakutulosta

xlsx) (719.8 KB) Neuvonta palvelee: kuluttajaneuvonta@motiva.fi Lisätietoja: Motiva Oy johtava asiantuntija Päivi Suur-Uski paivi.suur-uski@motiva.fi puh. 044 300 1369 Talotekniikan viestintäfoorumin vinkit: Talot kuntoon Kuluttajien energianeuvonnan vinkit: Asiaa energiasta – kuluttajien energianeuvonta Rakennusten energiatehokkuusdirektiivin velvoitteiden mukaisesti viestintää eri lämmitys
Uudistuksen myötä ilmanvaihto ja lämmitys säätyvät automaattisesti tarpeen mukaan. Tässä järjestelmä hyödyntää eri puolelle kiinteistöä asennettuja langattomia antureita, jotka mittaavat sisäilman lämpötilaa, kosteutta ja hiilidioksidipitoisuutta.
Lämmitys Taloyhtiössä lämmitysenergiaa tarvitaan tilojen ja lämpimän käyttöveden lämmittämiseen. Tilojen lämmitystarvetta aiheuttavat lämpöhäviöt rakenteiden, kuten yläpohjan ja seinien kautta, sekä ilmanvaihdon kautta poistuva lämmin ilma.
Patteriverkon perussäätö Lämmitys on taloyhtiöiden suurimpia kustannuksia. Siksi on tärkeää, että lämmitys toimii tehokkaasti ja tasaisesti ilman turhaa kulutusta tai ylilämmitystä.
Myös asumismukavuus paranee, kun lämmitys ja ilmanvaihto toimivat juuri halutulla tavalla. Käytön ajoitus on mielekästä kodeissa, joissa kulutus on suurempaa ja talotekniikkaa sähköllä.
Esimerkiksi lämmitys voidaan ajoittaa sähkön saatavuuden ja hinnan perusteella niin, ettei siitä ole asukkaille haittaa. Sähkön varastoinnin kehittyessä sähköjärjestelmästä tulee entistäkin joustavampi. Myös kotitaloudet voivat varastoida esimerkiksi aurinkopaneeleilla tuottamaansa sähköä omiin tarpeisiinsa tai ostaa verkosta edullista sähköä varastoon.
Lämmitys aikakauden rakennuksissa on tyypillisesti toteutettu vesikiertoisena patterilämmityksenä. Vanhemmissa rakennuksissa on alun perin voinut olla oma lämpökeskus (hiili, öljy), mutta ne on yleensä korvattu kaukolämmöllä, joka on ollut tyypillinen lämmitysmuoto 1970-luvulta lähtien.
Lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmien lisäksi asuinkerrostalon automaatiojärjestelmään integroitavia järjestelmiä voivat olla esimerkiksi valaistuksen ohjaus, sähköjärjestelmät, saunojen aikaohjaukset, palovaroitinjärjestelmä sekä harvinaisemmat murtohälytys-, kamera- ja kulunvalvontajärjestelmät.
Alalla on hyötyä kokonaisuuksien hahmottamisesta: tarpeen on pystyä ymmärtämään isoja, laajoja kokonaisuuksia: ymmärtää koko energia- ja kiinteistöpuolesta, miten automaatio, ilmanvaihto, lämmitys, jäähdytys toimii laaja-alaisesti vaikuttaen toisiinsa. LVI-suunnittelussa esim. ymmärrys siitä, miten muut järjestelmät vaikuttavat omaan suunniteltavaan kokonaisuuteen.
Lisätietoja: Motiva Oy asiantuntija Veli-Matti Virtanen puh. 050 521 1234 veli-matti.virtanen@motiva.fi Motiva Oy asiantuntija Minna Tolvanen puh. 050 526 5194 minna.tolvanen@motiva.fi Lisää vinkkejä Talotekniikan viestintäfoorumin sivuilla: Talotekniikan viestintäfoorumi Rakennusten energiatehokkuusdirektiivin velvoitteiden mukaisesti viestintää eri lämmitys-, ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien