112 hakutulosta
Näytä hakutuloksia aihealueittain
29.1.2024 8.00 Varmista kotisi asuinmukavuus talvikaudella Sydäntalvella on hyvä hetki tarkistaa, että kotisi lämmitys sekä ilmanvaihto on säädetty oikein. Energiataloudelliset ja keskenään linjassa olevat säädöt pitävät huolen asumismukavuudesta ja pienentävät asumisen ilmastovaikutuksia. Talvikaudella asuntoon tuleva raitisilma lämpiää eri tavoin käytettävän järjestelmän mukaan.
Rakentamismääräyskokoelma ja taustamateriaalit D2 2012 – Rakennusten sisäilmasto ja ilmanvaihto – Määräykset ja ohjeet 2012 (pdf) (309 KB) D3 2012 – D2 2012 – Rakennusten energiatehokkuus – Määräykset ja ohjeet 2012 (pdf) (435.3 KB) Huom!
Yleissääntönä voi todeta, että kannattavimmat säästötoimet kohdistuvat lämmityslaitteisiin, ilmanvaihtoon ja rakennuksen yläpohjan lisäeristykseen. Taloautomaatiolla energiansäästöä Talotekniikan optimoituun käyttöön ja ohjaamiseen voidaan valjastaa automaatio-järjestelmä.
Menetelmiä ja ohjeita energiatehokkuuden parantamiseen: Ammattikeittiöt Energiakatselmus ja -analyysi Höyry- ja lauhdejärjestelmä Ilmastointi ja jäähdytys Kylmäjärjestelmä Lämmönsiirto Paineilmajärjestelmä Puhallinjärjestelmät Pumppausjärjestelmät Sähkömoottorit Tehtaan tekninen eristys Teollisuuden ilmanvaihto Teollisuuden vaativat ilmanvaihtokohteet Teollisuuden uunit Tuotannon ylijäämälämpö
Hyvässä talossa on kiinnitetty huomiota sisäilman laatuun – sen puhtauteen ja riittävään ilmanvaihtoon. Muista erityisesti seuraavat asiat: suunnittele perheesi tarpeita vastaava talo; eristä talo reilusti ja huolellisesti; hanki hyvät ikkunat; tee talosta ilmanpitävä; ja hanki taloon tehokkaalla lämmöntalteenotolla varustettu tulo- ja poistoilmanvaihto.
Energiatodistusten hinnat 2023 – kyselyn tulokset Jaakko Ketomäki , Motiva Oy SRI-pilotointi Jaakko Ketomäki , Motiva Oy Energiayhteisöt Milja Aarni , Motiva Oy Energiayhteisöt E-luvun laskennassa: Aurinkosähkö ja akustot sekä maalämpö usean rakennuksen käytössä Minna Tolvanen , Motiva Oy (Esitys päivitetty 28.4.2023) Pientalon lämmityksen ohjaus Vesa Linja-aho , Vesa Linja-aho Tmi Ilmanvaihtoon
Ilmanvaihto-/ilmastointikoneen ja ilmanvaihto-venttiilien puhdistus ja suodattimien vaihto Ilma-vesilämpöpumpun ja ilmalämpöpumpun kondenssiveden poiston toiminnan tarkastus ja ohjaus Aurinkopaneelijärjestelmän toiminnan seuranta Katon ja sen läpivientien tarkastus Kattoturvatuotteiden (tikkaat, lumiesteet, kulkusillat) tarkastus Salaoja- ja sadevesiviemäreiden toimivuuden tarkistus
Ilmanvaihto voidaan toteuttaa myös tulo-poistoilmanvaihtojärjestelmänä. Ilmamäärien suuruus tulee ottaa huomioon suunnitteluvaiheessa lämpöpumpun mitoituksessa. Poistoilmalämpöpumpulla ei yleensä voida tuottaa kaikkea talon tarvitsemaa lämmitysenergiaa koko lämmityskauden yli.
Säätämällä esimerkiksi lämmitystä ja ilmanvaihtoa mittaustietojen perusteella, voidaan saavuttaa aina tarpeenmukaiset olosuhteet ja hyvä sisäilman laatu. Samalla säästyy energiaa. Kun energiankulutustiedot tuodaan käyttäjän nähtäväksi, jo pelkkä tietoisuus niistä voi johtaa energiaa säästäviin muutoksiin kulutustottumuksissa.
järjestelmän toiminnan tarkastus Patterien termostaattien toimivuuden tarkastus Ilmanvaihdon/-koneen talviasetukset, ja suodattimien vaihto Kesä Lämmitysjärjestelmän paisunta-astian esipaineen tarkastus Sulanapitojärjestelmä päälle Lämmitysjärjestelmän huollattaminen/huolto Rännien ja rännikaivojen puhdistus Vikavirtasuojien testaus Asukasinfo syksy: lämmitys, lämpötilat, ilmanvaihto