Siirry sisältöön

115 hakutulosta

Teemoina kiertotalous, uusiutuva energia, vihreä siirtymä ja vastuullisuus näkyvät niin koulutuksessa kuin opinnäytetöissä.", kertoo Jukka. OAMK:ssa LVI- ja energiatekniikan insinöörien koulutusohjelmissa kuulostellaan tarkalla korvalla elinkeinoelämän tarpeita.
Kiinteistönomistajia on myös kehotettu olemaan yhteydessä Valonian alueelliseen energianeuvontaan sekä ohjattu Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) energia-avustushaussa. Aran energia-avustukset (Huom. avustus ei enää saatavilla) kannustivat useita kiinteistön omistajia lämmitystapamuutoksiin”, muistuttaa rakennustarkastaja Saija Kaleva .
Uusiomaarakentaminen Uusiutuva energia Kiertotaloudessa energiankulutus perustuu uusiutuviin energialähteisiin. Motiva edistää uusiutuvan energian käyttöönottoa elinkeinoelämässä, kunnissa ja alueilla sekä kotitalouksissa.
Tavoitteisiin pyritään energia- ja ilmastodirektiiveillä, joista tärkeimpiä ovat Energiatehokkuusdirektiivi , Päästökauppadirektiivi ja Rakennusten energiatehokkuusdirektiivi . Kansallisilla ohjauskeinoilla toteutetaan muun muassa näiden direktiivien vaatimukset.
Uusiutuvan energian kuntakatselmus Uusiutuvan energian kuntakatselmuksessa kartoitetaan katselmusalueen energiantuotannon ja kiinteistökannan lämmityksen energiataseet ja arvioidaan käytettävissä olevat uusiutuvat energiavarat.
Energiakatselmustoiminnan yleisohjeet – Maaliskuu 2024 (pdf) (591.2 KB) Uusiutuvan energian kuntakatselmuksen erillisohje Uusiutuvan energian kuntakatselmusta koskee TEM:n yleisohjeen lisäksi oma erillisohje. Tämä sekä muut ohjeet löytyvät oheiselta Uusiutuvan energian kuntakatselmuksen verkkosivulta.
Muut tiedotteet 2024 1.7.2024 TEM: EU:n edellyttämä kansallinen energia- ja ilmastosuunnitelma lähetetty komissiolle Suomi lähetti 28.6.2024 kansallisen energia- ja ilmastosuunnitelmansa (NECP) päivityksen Euroopan komissiolle. Suunnitelma sisältää kansalliset tavoitteet sekä tähän mennessä päätetyt politiikkatoimet EU:n 2030 energia- ja ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.
Uusiutuvaksi energiaksi luetaan tuuli- ja aurinkoenergia, geoterminen energia (maaperän pinnan alle varastoitunut lämpö), ympäristön energia (ilma, pintavesi, jätevesi), vuorovesi- ja aaltoenergia ja muu valtamerienergia, vesivoima, biomassa sekä kaatopaikoilla ja jätevedenpuhdistamoissa syntyvä kaasu ja biokaasu.
Uusiutuvien energianlähteiden osuus sähkön ja kaukolämmön tuotannossa: Uusiutuvalla energialla tuotetun sähkön osuus on kasvanut merkittävästi. Vuonna 2000 tämä osuus oli 34 %. Vuonna 2022 uusiutuvan osuus Suomen sähköntuotannosta oli jo yli puolet (54 %). Suhteellisesti siis uusiutuvan energian osuus kasvoi 60 % vuosien 2000–2022 välillä.
Hankkeen investointikustannusten tulee olla vähintään 10 000 euroa (energiatehokkuus) tai 30 000 euroa (uusiutuva energia uusi teknologia) ja enintään 5 000 000 euroa. Rahoitus on avustusta eli sitä ei tarvitse maksaa takaisin. Tukea ei myönnetä hankkeille, jotka on käynnistetty ennen tukipäätöstä.