112 hakutulosta
Näytä hakutuloksia aihealueittain
Tärkeää on, että taloa tarkastellaan kokonaisuutena, jossa sen eri osat – rakenteet, lämmitys, ilmanvaihto ja asukkaiden toiminta – vaikuttavat toisiinsa. Energiatehokkuuden parantaminen ja uusiutuvan energian käyttöönotto on aina järkevää tarkastella isomman peruskorjauksen yhteydessä.
Valitse fiksusti: Valitse vaihtoehtoinen käyttövoima Tehosta kaukolämmön käyttöä lämmönjakokeskuksen uusinnalla Aurinkosähkön turvallisuusopas Turvallista aurinkosähköä - järjestelmän suunnittelijan ja toimittajan ohjeita Asiaa energiasta – Energiatehokkaan asumisen opas Informaatio-ohjauksen vaikutukset kotitalouksien sähkönkulutukseen – Oppeja satunnaiskokeiluista Energiatehokas ilmanvaihto
Lue lisää >> Ilmanvaihto: Ilmanvaihdon energiatehokkuuden muistilista. Lue lisää >> Käyttövesi: Säästöä käyttötapoja muuttamalla ja käyttövesivaraajan säädöillä.
Riittämätön ilmanvaihto johtaa sisäilman laadun heikentymiseen ja aiheuttaa pahimmillaan rakenteellisia vaurioita. Liian kovalla toimiva ilmanvaihto taas kuluttaa energiaa tarpeettomasti. Ilmalämpöpumpun sisäyksikkö kannattaa imuroida säännöllisesti, ja ulkoyksikkö pitää puhtaana ulkopuolisista roskista, kuten lehdistä.
Koneellista ilmanvaihtoa ei tavanomaisessa käytössä ole tarpeen säätää. Lyhytaikaisesti ilmanvaihtoa voi olla syytä tehostaa, jos lämpökuorma kasvaa ruoanlaiton, tulisijan liiallisen lämmityksen tai saunomisen vuoksi. Tuuleta nopeasti ristivedolla. Älä jätä ovia tai ikkunoita auki. Viilennys: Viilennä vihreästi kesähelteillä.
Lämmöntalteenotosta huolimatta energiakustannukset eivät käytännössä välttämättä pienene siirryttäessä painovoimaisesta koneelliseen ilmanvaihtoon, koska ilmanvaihtomäärät paranevat (kasvavat) runsaasti painovoimaiseen ilmanvaihtoon nähden ja lisäksi ilmanvaihtokoneen puhaltimet ja mahdollinen jälkilämmitysvastus kuluttavat jonkin verran sähköä.
Kylpyhuone kuivuu ilmanvaihtoa tehostamalla ja kuivaamalla lattiat suihkun jälkeen. Tiesitkö tämän? 1 ºC huonelämpötilassa on 5 % lämmityskuluissa. Hyvä ja terveellinen sisäilma Energiataloudelliset lämpötilat asuinhuoneissa parantavat asumisviihtyvyyttä ja sisäilman laatua monella tavalla. Liian lämpimässä vireystila laskee ja lämmityskaudella sisäilma on kuivempaa.
toimii (25.10.2021) Ilmanvaihto talvikuntoon puhdistuksella ja säädöllä (27.10.2021) Tarkkana talvella (1.11.2021) Kiinteistöt talvikuntoon pakkaskautta odotellessa – lämmitysverkoston toiminta kannattaa tarkistaa ennen pakkasia (3.11.2021) Kesä 2021 – Tiedotteet Viilennä fiksusti (7.6.2021) YM ja Motiva: Energiatehokkuutta talotekniikan fiksulla käytöllä ja ylläpidolla (11.6.2021)
Ilmanvaihto Ilmanvaihdon tehtävä on poistaa asunnoista muun muassa kosteutta ja erilaisia epäpuhtauksia ja tuoda riittävä määrä korvaus- tai tuloilmaa rakennuksen. Oikein toimiva ilmanvaihto mahdollistaa raikkaan, terveellisen ja viihtyisän sisäilman.
Useissa 1960-luvun taloissa ilmanvaihto toimii painovoimaisesti. Koneellinen poistoilmanvaihto huippuimureineen yleistyi 1970-luvun loppupuolella, ja vasta 1980-luvun lopulla saatiin käyttöön nykyaikaisempia lämmöntalteenottoratkaisuja.