Siirry sisältöön

41 hakutulosta

Taloautomaatio on järkisijoitus myös vanhempiin taloihin. Taloyhtiön ja pientalon pitkän aikavälin suunnittelussa kannattaa miettiä, mitä ominaisuuksia rakennukselta tulevaisuudessa halutaan ja mihin suuntaan sitä kehitetään. Taloautomaatiolla voidaan parantaa rakennuksen energiatehokkuutta, turvallisuutta ja esimerkiksi sisäilman laatua.
Myös suuremmissa taloissa maalämmön vuosihyötysuhde on usein parempi kuin pienissä taloissa. Runsas käyttöveden suhteellinen energiaosuus heikentää vuosilämpökerrointa. Käytännössä vuosilämpökerroin maalämmössä vaihtelee useimmiten kohdekohtaisesti 2,5–3,5 välillä.
Lämpöpumpputyypistä riippuen lämpöenergiaa otetaan ulkoilmasta, talon ilmanvaihtoputkiston poistoilmasta, vedestä, maasta tai kalliosta. Talon ulkopuolelta otettava lämpö on pääosin auringosta peräisin olevaa energiaa lukuun ottamatta kallioperän lämpöä, joka on suurimmalta osin maapallon ytimestä johtuvaa lämpöä.
Hän tuli taloon v. 2017 projektipäälliköksi ja on toiminut yrityksessä sittemmin myös ryhmäpäällikkönä. Granlund Oy on rakennus- ja kiinteistöalan asiantuntijakonserni, joka on erikoistunut talotekniikan suunnitteluun. Koulutukseltaan Timo-Mikael on talotekniikan insinööri, YAMK.
Suunnittelussa, toteutuksessa ja käyttöönotossa on varmistettava ilmanvaihdon tasapainotus haitallisten paine-erojen välttämiseksi sekä kanavistojen hyvä eristys energiahukan ja kondenssiongelmien välttämiseksi. Myös rakennuksen ilmanpitävyyteen on hyvä kiinnittää huomiota ja parantaa ilmanpitävyyttä mahdollisuuksien mukaan ilmanvaihtoremontin yhteydessä.
Vinkkejä energiaremonttiin ja hankintoihin Säästöä voi hakea säätölaitteiden uusinnalla, taloautomaatiolla, lämmitysmuodon valinnalla ja talon rakenteellisella energiaremontilla. Kannattaa kuitenkin miettiä askelmerkit selviksi ennen kuin laitat nimen tilauspapereihin. Lue myös lyhyet vinkit remonttihankinnan onnistumiseen. Mikä on talon keskeisin säästötoimi?
Myös kevytrakenteinen rakennus reagoi nopeammin kuin raskas kivirakenteinen talo. Jos kohteessa on useita vaihtoehtoisia lämmitysjärjestelmiä, automaation avulla voidaan valita niistä aina kulloinkin edullisin vaihtoehto.
Arvioi, onko talosi energiatehokkuus hyvällä tasolla: esimerkiksi yläpohjan eristys ja ikkunoiden ja ovien tiiviys. Paranna energiatehokkuutta ennen lämmitysjärjestelmän uusimista. Tutustu eri lämmitysvaihtoehtoihin. Mieti myös, haluatko helppohoitoisen lämmityksen vai oletko valmis käyttämään lämmittämiseen enemmän aikaa. Pyydä suunnittelu- ja mitoitusapua ammattilaisilta.
Perussäädön toteutus Patteriverkon perussäädön vaiheet – hyvä suunnittelu antaa parhaan lopputuloksen Kun päätös patteriverkon perussäädöstä on syntynyt, kannattaa työn suunnittelu tilata asiaan perehtyneeltä suunnittelutoimistolta tai urakoitsijalta.
Myös talon rakenteet pysyvät kunnossa. Hyviä ilmanlaadun perusmittareita ovat ilman lämpötila, kosteus ja hiilidioksidipitoisuus. Asuntokohtainen ja keskitetty ilmanvaihto mahdollistavat erilaisia ohjausratkaisuja. Kerrostalossa automaatio voi säätää ilmanvaihdon puhallintehoa sisäilman hiilidioksidipitoisuuden ja suhteellisen kosteuden tai esimerkiksi läsnäolon perusteella.