Siirry sisältöön

307 hakutulosta

Hinnoittelu riippuu sähkön myyjästä. *** Mitoitus kannattaa tehdä tuntikohtaista sähkön kulutushistoriaa hyödyntäen ja huomioiden myös lähitulevaisuuden tiedossa olevia muutoksia, esim. sähköautojen latauspisteet, lämmitystapamuutos tms.**** Sähkön ostotarpeen vähenemisestä saatava säästö ja sähkön verkkoon myynnistä saatava tulo. Taulukko 2. Lisätietoa kannattavuuslaskennasta.
EU:n keskimääräisellä sähköllä ladattuna sähköauton elinkaaripäästö on kuitenkin noin puolet polttomoottoriautoon nähden ja neljäsosa, mikäli autoa ladataan hiilineutraalisti tuotetulla eli uusiutuvilla energialähteillä ja ydinvoimalla tuotettua sähköä.
Sähkön siirtomaksuihin ja sähköveroon järjestely ei vaikuttaisi.
Älykkäillä ohjauksilla järjestelmät reagoivat sähkön tuotannon ja hinnan vaihteluihin. – Taloyhtiöiden rooli kasvaa joustoa vaativilla sähkömarkkinoilla, kun oma sähkön pientuotanto lisääntyy ja sähköä käyttävät jäähdytys- ja lämmitysratkaisut yleistyvät.
Sähkön hinnan vaikutus takaisinmaksuaikaan Myös sähkön hinta vaikuttaa aurinkosähköjärjestelmän takaisinmaksuaikaan. Mikäli pientaloasukas maksaisi kuluttamastaan sähköstä esimerkiksi 15 c/kWh, lyhenisi esimerkkijärjestelmän takaisinmaksuaika noin 2 vuodella. Vastaavasti takaisinmaksuaika kasvaisi, mikäli sähkönhinta olisi pienempi kuin oheisessa esimerkissä käytetty 13 c/kWh.
Aurinkosähkön ostajia voi etsiä esimerkiksi Sähkön hintavertailu -palvelun kautta, jossa sähkön myyjäyhtiöt voivat ilmoittaa lisätietoina, ostavatko ne asiakkaan tuottamaa sähköä. 1) Kodin sähköturvallisuus (Tukes) 2) Sähkömarkkinalaki 588/2013 (Finlex) 3) Sähkön pientuotanto (Energiateollisuus ry)
Markkinoiden ennustetta sähkön hinnan kehityksestä voi seurata sähkön johdannaismarkkinoiden kuten futuurien hinnoista.
Taloudellisesti järkevä satsaus oikein mitoitettuna Yrityksissä on havaittu sähkön hintavaihteluiden heijastuvan pienvoimaloiden kysyntään. Edullinen sähkö pidentää järjestelmän takaisinmaksuaikaa, kallis sähkö puolestaan houkuttelee ylimitoitukseen.
Tekniikan ja sähkön hinnoittelumallin muuttumisen myötä myös kuluttajat voivat aktiivisesti osallistua sähköjärjestelmän säätämiseen esimerkiksi varastoimalla sähköä sähköautonsa akkuun silloin, kun sähkön hinta on matala tai rajoittamalla kulutustaan silloin, kun sähkön hinta on korkeampi.
Vihreiden sertifikaattien järjestelmässä sähkö ja tuotannon ympäristö- sekä muu lisäarvo on irrotettu toisistaan ja ne myydään eri markkinoilla. Tuotettu sähkö myydään ”harmaana” sähkönä sähkömarkkinoille ja tuotannon ympäristölisäarvo ja muu uusiutuvien energialähteiden käytöstä syntyvä lisäarvo myydään puolestaan vihreinä sertifikaatteina.