Siirry sisältöön

29 hakutulosta

Elektronisilla termostaateilla huonelämpötila pysyy tarkasti asetellussa arvossaan. Patterilämmityksen hyötysuhde on erittäin hyvä, sillä lämpö tuotetaan siinä tilassa, jossa lämpöä tarvitaan. Lattialämmitys Lattialämmitys voidaan toteuttaa joko jatkuvatoimisena tai varaavana. Pesutiloihin ja klinkkerilattioihin asennetut lämmityskaapelit toimivat jatkuvatoimisena.
Oikein säädetty ja tasapainotettu lämmönjakoverkosto pitää huonelämpötilat tasaisina ja säästää energiaa. Patteritermostaateilla ja lattialämmitystä säätävillä huonekohtaisilla termostaateilla estetään ylilämpö jos huoneeseen tulee lämpöä esimerkiksi tulisijoista, auringon säteilyistä tai muista lämpökuormista.
Sähköinen ja vesikiertoinen lattialämmitys Sähköistä lattialämmitystä säädetään erityisesti pesutiloissa usein yhdistelmätermostaatilla, joka mittaa lattian lämpötilaa ja huonelämpötilaa. Vesikiertoista lattialämmitystä säädetään pääasiassa muuttamalla lämmitysveden lämpötilaa ulkolämpötilan perusteella.
Näin tehostat sähkönkäyttöä kotona Sähkölämmitys: Säädä huonelämpötilat oikein. Lue lisää >> Aiotko vaihtaa lämpöpatterit? Valitse tarkasti säädettävät ja ohjattavat patterit sekä säätölaitteet. Lue lisää >> Sähkölämmityksen järkevät uudistukset: termostaatit, säätimet ja ohjausjärjestelmät. Lue lisää >> Talotekniikka: Ohjausjärjestelmällä säästöjä ja mukavuutta.
Mitä korkeampi huonelämpötila, sitä enemmän sähköä kuluu. Pidä tiivisteet puhtaina ja laitteen takaosa pölyttömänä, jotta laite toimii energiatehokkaasti. Kokonaisuutena ruoan säilytyksen, valmistuksen ja astianpesun osuus kodin sähkönkäytöstä on 10-30 prosenttia, muusta varustelutasosta sekä sähköä kuluttavista LVI-ratkaisuista riippuen.
Jos liian korkeaa huonelämpötilaa lasketaan yhdellä asteella säästyy keskimäärin viisi prosenttia esimerkiksi asuinkerrostalon lämmityskustannuksista. Vaikka lämpötilaa ei voisikaan laskea, perussäädön avulla varmistetaan viihtyvyys ja tasainen lämpötila koko talossa. Perussäädön tarve riippuu myös muista rakennuksessa toteutettavista korjauksista ja uudistuksista.
Toimistolaitteet nostavat päällä ollessaan huonelämpötilaa. Sulje turhat laitteet, niin viihtyisyys paranee. Sammuta valot jos et tarvitse niitä. Käytä mieluummin kohdevalaisinta työpöydällä kuin kattovalaisimia yleisvalaistukseen. Käytä kohdevalaisimissa pienloiste- tai LED-lamppuja. Käytä portaita hissin sijaan – jo oman kuntosikin vuoksi.
Kun ikkunat on tiivistetty, säädä huonelämpötilat ja ilmanvaihto sopivaksi. Näin arvioit ikkunoiden tiivistystarpeen: Silmämääräisesti katsottuna tiiviste repsottaa tai kokeiltaessa sen reuna on irti pinnasta. Tiiviste ei ole elastinen. Tiiviste on liian ohut (ei litisty lainkaan). Ikkunan puuosissa on kosteusvaurioita (maali hilseilee, pinta lahonnut).
Tuloilman lämpötilan pitäisi olla myös kesäkaudella matalampi kuin huonelämpötilan, jotta ilmanvaihto varmasti toimii suunnitellusti. Kannattaa myös tarkistaa, onko omassa koneellisessa ilmanvaihdossa mahdollista hyödyntää lämmöntalteenottoa myös viilentämään tuloilmaa vai pitääkö lämmöntalteenotto ohittaa kokonaan, ettei tuloilmaa turhaan ensin lämmitetä.
Sopiva huonelämpötila on noin 20-22 astetta. Onko kotona tarvetta säätää lämmitystä? Info: Mittaa lämpötila keskeltä huonetta noin metrin korkeudessa. Piirrä kyltti, jonka voit laittaa kotona käsienpesupisteelle muistuttamaan veden säästämisestä. Sammuta tv ja muut laitteet kokonaan yöksi. Info: Moni laite menee valmiustilaan, kun niitä ei käytetä.