61 hakutulosta
Näytä hakutuloksia aihealueittain
Uusi direktiivi tulee voimaan 28.5.2024. Jäsenvaltioilla on aikaa kaksi vuotta saattaa direktiivi toimeen kansallisesti.
Direktiivissä vaaditaan varmistettavan, että julkiset toimijat arvioivat ESCO-sopimuksien käyttöä suurten julkisten (yli 750 m²) ei-asuinrakennusten tullessa peruskorjausvaiheeseen. Direktiivin mukaan yritykset, jotka panevat täytäntöön energiatehokkuutta koskevan sopimuksen (ESCO-sopimuksen), vapautetaan energianhallintajärjestelmän ja pakollisten katselmusten vaatimuksista.
Elohopean määrää lampuissa rajoitetaan RoHS-direktiivissä (2011/65/EU). Lisäksi valaistusstandardit ja viranomaismääräykset luovat hyvän valaistuksen minimivaatimusten perustan. Direktiivi 2011/65/EU Energiatehokkuusdirektiivi (Energy Efficiency Directive, EED, 2012/27/EU) velvoittaa myös energiankäytön tehostamiseen.
Muutoksen taustalla on uusiutuvan energian direktiivin muutos, RED III -direktiivi, joka pyrkii sujuvoittamaan uusiutuvan energian tuotantolaitosten lupamenettelyitä. Nykyisessä uusiutuvan energian direktiivissä on asetettu tavoitteet ja toimet, jotka edistävät uusiutuvan energian tuotantoa ja kulutusta sekä varmistavat tältä osin EU:n ilmastotavoitteiden saavuttamisen.
takaraja ja velvoitteiden notifiointi komissiolle viimeistään 10/2025 • Suomessa energiatehokkuussopimukset edelleen pääosassa direktiivin toimeenpanon valmistelussa ja suunnittelussa • Työ etenee suunnitelman mukaisesti • Energiatehokkuussopimusten kauden 2026-2035 neuvottelut ovat meneillään • Direktiivin velvoitteet tarvittaessa pääosin energiatehokkuuslakiin Työ- ja elinkeinoministeriö
Direktiivin säännösten taustalla on komission vuoden 2020 unionin digitaalistrategiaa koskeva tiedonanto, jossa korostettiin erittäin energiatehokkaiden ja kestävien datakeskusten tarvetta sekä televiestintäoperaattoreiden ympäristöjalanjälkeä koskevia avoimuustoimia.
Direktiivillä edistetään kestävää kehitystä parantamalla energiatehokkuutta ja ympäristön suojelun tasoa sekä samalla energiahuoltovarmuutta. Ekosuunnitteludirektiivi on puitedirektiivi, jonka nojalla annetaan tuoteryhmäkohtaisia täytäntöönpanotoimenpiteitä. Niissä määritellään tuoteryhmäkohtaisesti tuotesuunnittelun ympäristövaatimukset.
Vahvasti mukana energiatehokkuuteen liittyvien EU-direktiivien toimeenpanossa Concerted Action -hankkeiden kautta Suomeen kertyy hyvää vertailutietoa direktiivien toimeenpanosta, ja kokouksissa on mahdollisuus avoimeen keskusteluun muiden jäsenvaltioiden asiantuntijoiden sekä EU:n edustajien kanssa.
Vahvasti mukana energiatehokkuuteen liittyvien EU-direktiivien toimeenpanossa Concerted Action -hankkeiden kautta Suomeen kertyy hyvää vertailutietoa direktiivien toimeenpanosta, ja kokouksissa on mahdollisuus avoimeen keskusteluun muiden jäsenvaltioiden asiantuntijoiden sekä EU:n edustajien kanssa.
Energiatehokkuuden parantaminen on nyt entistä tärkeämpää uusien EU-direktiivien myötä. Kunnille tämä tarkoittaa uusia velvoitteita, mutta myös mahdollisuuksia. On aika ryhtyä konkreettisiin energiatehokkaisiin toimiin.