Siirry sisältöön

75 hakutulosta

Ehjät, mutta käytöstä jo poistetut ledilamput ja energiansäästölamput kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromun keräyspisteeseen. Mikäli energiansäästölampun lasi rikkoutuu, noudata erityistä varovaisuutta! Lue ohjeet kylmän ja lämpimän energiansäästölampun rikkoutumisen varalle täältä.
Energian- ja vedenkulutus Lämmön, sähkön ja veden kulutustasot ja trendit sekä vertailu vastaavien kiinteistöjen kulutustasoon (esimerkiksi RT 103003 Asuinkiinteistön kuntoarvio, kuntoarvioijan ohje). Valaistus Yleisten tilojen valaistuksen toiminnan tarkastaminen: Valaistuksen ohjaukset ja tarpeenmukaisuus.
Termostaattien uusiminen Termostaatin vaihto on useimmiten tarpeen, jos sähköistä lattialämmitystä halutaan ohjata ajastetusti. Suurin hyöty saadaan, kun lattialämmitys on nopeasti reagoiva eli asennettu lähelle lattian pintaa. Termostaatin vaihdon kustannus on noin 100–200 €/termostaatti. Kuvassa analoginen termostaatti, jollainen vanha termostaatti usein on.
Lue lisää 2.9.2024 Järjestelmät kuntoon, lämmityskausi lähestyy Syksyn tulo voi tuoda nousupaineita sähkön ja kaukolämmön hintaan. Korkeimmillaan hinnat ovat talvella. Tästä seuraa se, että energiansäästötoimenpiteiden kannattavuus paranee talvea kohden kuljettaessa myös palvelukiinteistöissä. Hyvin toimivat laitteet ja järjestelmät eivät tuhlaa energiaa.
Myös esimerkiksi pyykin- ja astianpesun siirtäminen myöhempään ajankohtaan on kannattavaa sähkön ollessa kalleimmillaan. Tyhjää huonetta on turha valaista, joten sammuta aina tarpeettomat valot. Koristevalot kannattaa varustaa ajastimella sammumaan yösydämen ja valoisimman päivän ajaksi.
Vähentyneen lämpökuorman vaikutus jäähdytysenergian tarpeeseen on tulevaisuudessa nykyistä helpompi määrittää, kun sähkön alamittauksia tulee lisää. Vanhoja valaisimia pitkäikäisemmät ledit tulevat säästämään myös valaisinten vaihdossa kuluvaa työaikaa. Toistaiseksi ledit eivät ole kuitenkaan tulleet vielä käyttöikänsä päähän.
Uudeksi pumuksi kannattaa valita kierrosnopeuttaan automaattisesti säätävä kiertovesipumppu, jolla voikin säästää yli 500 kWh sähköä vuodessa. Vertaa kiertovesipumppujen energiamerkintätietoja, erityisesti energialuokkaa ja energiatehokkuusindeksiä (EEI), jonka olisi hyvä olla mahdollisimman alhainen.
Kun lämmitystehoa pienennetään lyhytaikaisesti esimerkiksi kalliin sähkön hinnan vuoksi, energiatehokkaassa rakennuksessa sisälämpötila alenee hitaammin, mikä mahdollistaa paremman joustokyvyn. Joustoa tarvitaan sähkönkulutuksessa tulevaisuudessa yhä enemmän, kun sääriippuvaisen sähköntuotannon, eli tuuli- ja aurinkovoiman osuus sähköverkossa kasvaa.
Elvari-ohjelmassa ovat olleet mukana Motiva Oy, Energiapolar Oy, Energiateollisuus ry, Fortum, Helsingin Energia, JE-Siirto Oy, Järvi-Suomen Energia Oy, Kymenlaakson Sähköverkko Oy, NIBE-Haato Oy, PKS Sähkönsiirto Oy, Savon Voima Verkko Oy, Suomen lämpöpumppuyhdistys SULPU ry, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, Vattenfall Verkko Oy ja Voimatori Oy.
Ilmanvaihtuvuuden rajoittaminen näkyy suoraan sähkön ja lämmön säästönä. Ilmanvaihtojärjestelmän sähkönkäytön ominaiskulutusta voidaan tarkastella seurantasuureella SFP (Specific Fan Power), kW/(m3/s). Perusilmanvaihdolle ominaiskulutuksen ohjearvo on alle 2 kW/m3/s (RakMk D3 2.6.1.1).