Siirry sisältöön

28 hakutulosta

Patteriverkon perussäätö parantaa viihtyvyyttä ja voi myös alentaa kustannuksia. Arvioiden mukaan jopa kolme neljästä asuinrakennuksesta Suomessa kaipaisi patteriverkon perussäätöä. Patteriverkon perussäätö tulisi tehdä tarpeen mukaan. Perussäädön tarve riippuu myös muista taloyhtiössä toteutettavista korjauksista ja uudistuksista.
Ilmaongelmat kannattaa ehkäistä ennalta Patteriverkkoon päässyt ilma on yleinen keskuslämmitysjärjestelmän toimintaa haittaava ongelma, joka tulee ilmi useimmiten lämmityskauden alussa. Sen huomaa, jos patterin alaosa on jatkuvasti lämmin ja yläosa kylmä. Ilmasta kertoo myös verkostosta kuuluva loriseva ääni.
Patteriverkon perussäätö parantaa viihtyvyyttä ja voi myös alentaa kustannuksia Motivan arvioiden mukaan oikein tehdyllä perussäädöllä voidaan saavuttaa jopa 10–15 prosentin säästö energiankulutuksessa. Saavutettavien säästöjen määrä riippuu kuitenkin paljon kiinteistön lämmitysolosuhteiden lähtötilanteesta.
Patteriverkon toiminnan tehostaminen Patteriverkon toimintaa pystytään tehostamaan usein paljonkin tekemällä perusteellisen patteriverkon perussäätö. Siihen sisältyy sekä säätötoimia että usein uudet säätölaitteet. Suuremmissa kiinteistöissä patteriverkon säätö kannattaa tehdä keskitettynä toimenpiteenä, joka toteutetaan ammattilaisen laskemien säätöarvojen mukaisesti.
Patteriverkon virtausnopeus. Virtausnopeuden lisääminen (kiertovesipumppu pyörii suuremmalla kierrosnopeudella) kaventaa meno- ja paluuvesilämpötilojen eroa. Tarkastetaan patteriventtiilien ja termostaattien toiminta ja uusitaan termostaatit tarvittaessa. Patteriverkon lämpötilan säätöjen tarkastuksella varmistetaan, että patteriverkkoon ajetaan oikeanlämpöistä vettä.
Ilman kulkemista patteriverkossa voidaan ehkäistä asentamalla patteriverkon ylimpiin kohtiin automaattisia tai käsikäyttöisiä ilmanpoistimia. Lämmityspatteri tulee varustaa ilmaruuvilla, jolloin patteriverkkoon ja lämmityspattereihin kertynyt ilma saadaan tarvittaessa poistettua. Oikein toimiva lämmityspatteri on lämmin yläosasta ja viileämpi alaosastaan.
Patteriverkon lämpötila-aluetta voidaan laskea usealla eri tavalla: patteriverkon perussäädöllä, säätölaitteiden uusimisella ja radiaattorien vaihtamisella suuritehoisempiin malleihin.
Lämmitysjärjestelmän säädöt saadaan kohdalleen oikein säädetyssä patteriverkossa. Patteriverkon perussäätö toteutetaan tarvittaessa joko ennen lämmönjakokeskuksen uusintaa tai sen jälkeen. Asukkaille kannattaa viestiä prosessin aikana ja erityisesti sen päättymisen jälkeen energiatehokkaasta asumisesta, oikeista huonelämpötiloista ja järkevästä lämpimän käyttöveden käytöstä.
Patteriverkon toimintaa voidaan parantaa lisäämällä lämmitysverkon menoveden säätöön ulkolämpötilaan ja sisälämpötilamittauksiin perustuvaa ohjausta. Sisälämpötilan ohjausta voidaan edelleen tehostaa asentamalla nykyisten patteritermostaattien tilalle älytermostaatteja.
Voit tehostaa patteriverkkosi toimintaa uusimalla patteriventtiilit ja -termostaatit, kiertovesipumpun ja paisunta-astian. Patterit ilmataan huolellisesti lämmityskauden alussa ja samalla lisätään tarvittaessa vettä painemittaria seuraten. Tuloksena on tehokkaampi, energiaa säästävämpi patteriverkko, joka säätyy paremmin ja toimii luotettavasti.