Siirry sisältöön

35 hakutulosta

Ilman älykästä automaatiota lämmitys ja ilmanvaihto saattavat toimia päällekkäin niin, että kotia yhtä aikaa lämmitetään ja viilennetään. Tästä syntyy hukkakulutusta, mikä tuntuu myös kukkarossa. Mitä laitteita taloautomaatiolla voidaan kotona seurata ja ohjata?
Ilmanvaihdon osalta on huomioitava, että lämmöntalteenoton jälkeen loppu tuloilman lämmitys asetettuun arvoon, esimerkiksi noin 17 celsiusasteeseen asti, tapahtuu ilmanvaihtokoneessa olevalla sähkövastuksella. Vaikka tilat muuten lämpiäisivätkin ilmalämpöpumpuilla, kuluu sähköä myös tuloilman lämmittämiseen – sitä enemmän mitä heikompi lämmöntalteenoton hyötysuhde on.
säätöventtiilien toimintakokeet: Venttiilimoottoreiden kiinni ajaminen ja tarkistaminen että virtausta venttiilien läpi ei ole Kaukolämmön siirtimien toimintakunnon tiiviyden varmistaminen (ettei levylämmönsiirtimissä ole vuotoa) Paisunta-astioiden esipaineiden arvioiminen ja riittävän esipaineen varmistaminen kiinteistön tarpeeseen nähden Hälytysrajojen oikeellisuuden varmistaminen ja lämmitys
Lämmitys ei hitaasta reagointinopeudestaan johtuen pysty säätymään nopeasti ja valaistuksen hyödyntäminen jää vähäiseksi. Vaikuttavatko energiansäästölamput verkkosähköön? Erilaisten kodin elektroniikkalaitteiden ja loistelamppujen aiheuttamista verkkohäiriöistä (yliaalloista) on puhuttu jo pitkään.
Nyt on aika säätää lämmitys ja ilmanvaihto talviasentoon, puhdistaa ilmanvaihdon venttiilit ja suodattimet sekä tarkistaa ja tarvittaessa uusia ikkunoiden ja ovien tiivisteet. Talon syyshuolto varmistaa paitsi energiansäästön myös asumisviihtyvyyden.