Siirry sisältöön

84 hakutulosta

Direktiivi asettaa yksityiskohtaisia vaatimuksia sille, miten jäsenvaltioissa mitataan lämmitys- ja jäähdytysenergian sekä lämpimän käyttöveden kulutusta. Vaatimukset edellyttävät Suomessa muutoksia energiatehokkuutta, rakentamista ja asumista koskeviin säädöksiin.
Käy läpi kaikkien taloteknisten järjestelmien (ilmanvaihto, jäähdytys, lämmitys, valaistus, sulanapito, jne.): aikaohjelmat säädöt asetusarvot hyötysuhteet, ja mittausten toimivuus. Tarkista mahdollisuudet kulutuksen siirtämiseen sähkön huippukulutuksen ulkopuolisiin aikoihin.
. – Nyt kun lämmityskausi on päättymässä, lämmitys ja ilmanvaihto laitetaan kesäkuntoon. Samalla voi jo huoltaa lämmitysjärjestelmän ja tarvittaessa varata ammattilaisen tekemään korjaukset, Suur-Uski kehottaa. Erityisesti pientalossa asuvan kannattaa viimeistään nyt opetella lämmitys- ja ilmanvaihtolaitteiden käyttö-, huolto- ja säätötoimet energiatehokkuuden varmistamiseksi.
Paluu arkeen Kun pakkasista ja lauhtumisesta palataan tavanomaiseen arkeen, on hyvä kertaalleen tarkastaa kiinteistön lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmien asetusarvot ja palauttaa säädöt perustilaan.
Rakennuksen lämmitys- eli patteriverkoston perussäädössä vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä säädetään toimimaan suunnitellulla tavalla. Perussäädöllä varmistetaan, että vesi kiertää verkon jokaisen lämmityspatterin kautta ja lämmitys jakautuu tasaisesti rakennuksen eri osissa.
Vanhat järjestelmät voivat toimia yksinkertaisella päällä-pois -kytkimellä, jolloin kiinteistön huoltajien pitäisi kytkeä lämmitys päälle tai pois manuaalisesti. Sulanapitojärjestelmiin saatava säätöautomatiikka määrittää, milloin sulatus on tarpeellista, jolloin automatiikka huolehtii alueiden sulatuksesta. Näin automatiikka pienentää sulatuslaitteiden energiankulutusta.
Nyt jos koskaan on hyvä hetki vaihtaa fossiilinen lämmitys, sillä ELY-keskuksen 2 500 ja 4 000 euron avustuksia riittää vielä noin 11 000 öljy- tai maakaasulämmityksen vaihtajalle. Hakemukset myös käsitellään tällä hetkellä nopeasti, noin kahdessa kuukaudessa. Erityisesti sähköinen hakeminen on vaivatonta.
Viimeistään alkukesästä lämmitys kytketään kokonaan pois päältä. Muut huoltotoimet riippuvat lämmitysjärjestelmästä. Lämpöpumppujen suodattimet puhdistetaan tai vaihdetaan, likasihdit tai lianerottimet puhdistetaan, kondenssivesi tyhjennetään ja ulkoyksikön puhaltimista poistetaan roskat ja lehdet.
Tarkista sekä automaatiojärjestelmästä että paikan päällä huoneissa, etteivät lämmitys ja jäähdytys toimi samanaikaisesti. Seuraa jäähdytyksen toimintaa myös talvella ja arvioi, miksi silloinkin tarvitaan koneellista jäähdytystä, vapaajäähdytystä tai kaukojäähdytystä. Omistaja: Järjestelmän käyttöönotto vaatii jo varhain myös kiinteistöhuollon osallistumista.
Nykyinen lämmitysjärjestelmä: vesikiertoinen sähkölämmitys pattereilla: Kokonaiskulutus normivuonna 80 MWh/a, joka jakautuu Käyttösähkö 10 MWh/a Käyttöveden lämmitys 5 MWh/a Tilojen lämmitys 65 MWh/a Vertailussa arvioitiin kolmea vaihtoehtoa: Sähkölämmitys “Huono” maalämpöpumppu COP* 2,9 “Hyvä” maalämpöpumppu COP 3,7 *COP= tuotetun lämpöenergian suhde käytettyyn sähköenergiaan Arvioinnissa