Siirry sisältöön

79 hakutulosta

Pientalossa energiankulutus jakaantuu seuraavasti. huonetilojen lämmitysenergia noin 40-60 % käyttöveden lämmitys noin 10-25 % tuloilman esilämmitys noin 5-15 % huoneisto- ja kiinteistösähkö noin 20-30 % Huonetilojen lämmitys Lämmitysjärjestelmä kannattaa suunnitella siten, että asuintilojen, puolilämpimien tilojen ja pesutilojen lämmitystä voidaan ohjata erikseen.
Kiinteistön lämmitys voi kokonaisuudessaan koostua useasta rinnakkaisesta lämmitysjärjestelmästä.
Sähkön kokonaiskulutus Käyttöveden lämmitys Kotitalous- sähkö Lämmitys- ja kiinteistösähkö 50-luvun pientalo, noin 120 m 2 , 2 asukasta 15 000 1 600 3 500 9 900 70-luvun pientalo, noin 120 m 2 , 2 asukasta 16 000 1 600 3 500 10 900 90-luvun pientalo, noin 150 m 2 , 4 asukasta 16 800 3 200 4 600 9 000 2000-luvun pientalo, noin 150 m 2 , 4 asukasta 17 150 3 200 4 600 9 350 Lähde: Energiateollisuus
Avainasemassa ovat tarpeenmukainen ja oikein säädetty lämmitys, ilmanvaihto, valaistus, vedenkäyttö, jäähdytys ja sähkölämmitykset. Opasta, kannusta ja osallista myös talon asukkaita energiansäästöön. “Yleisten tilojen lämpötilat on syytä tarkistaa ensimmäisenä – yleensä näissä tiloissa lämpötila on aivan liian korkealla – niitä lämmitetään turhaan.
Lue lisää taloautomaatiosta Lue lisää: Vesikiertoinen lämmitys – ylläpito ja säätö Lue lisää: Kuiva sähkölämmitys – ylläpito ja säätö
Talon vastaanotossa valvoja ja LVI-urakoitsija tarkistavat lämmitys- ja ilmanvaihtotekniikan säädöt. Talon ilmamäärät ja painesuhteet säädetään kuntoon, jotta kunkin huonetilan tulo- ja poistoilmanvaihto sekä lämmitys toimivat suunnitelmien mukaisesti. Loppukatselmus Loppukatselmuksessa rakennusvalvonta toteaa hankkeen rakennuslupa-asiakirjojen mukaisesti valmiiksi.
Vinkit toimitilakiinteistöjen energiansäästöön Lämmitys Aseta sisälämpötilat tarpeen ja käytön mukaan: Aseta tyhjiin tiloihin ylläpitolämmitys ja työskentelytiloihin työn mukainen lämpötila (+20–21 °C). Huomioi kuitenkin työskentelytilojen lämpötilasuositukset.
Direktiivi asettaa yksityiskohtaisia vaatimuksia sille, miten jäsenvaltioissa mitataan lämmitys- ja jäähdytysenergian sekä lämpimän käyttöveden kulutusta. Vaatimukset edellyttävät Suomessa muutoksia energiatehokkuutta, rakentamista ja asumista koskeviin säädöksiin.
Hyödynnä kylpyhuoneen mukavuuslattialämmityksessä aikaohjausta siten, että lämmitys on päällä niinä aikoina, kun yleensä käyt suihkussa. Sulje lämmitys kesäksi. Tarkista vuosittain lämmitysjärjestelmän toiminta ja tee tarvittavat huollot. Tarkista patteritermostaattien toimivuus vähintään kerran vuodessa. Tarkista Ikkunoiden ja ovien tiivisteet ja vaihda ne tarvittaessa.
. – Nyt kun lämmityskausi on päättymässä, lämmitys ja ilmanvaihto laitetaan kesäkuntoon. Samalla voi jo huoltaa lämmitysjärjestelmän ja tarvittaessa varata ammattilaisen tekemään korjaukset, Suur-Uski kehottaa. Erityisesti pientalossa asuvan kannattaa viimeistään nyt opetella lämmitys- ja ilmanvaihtolaitteiden käyttö-, huolto- ja säätötoimet energiatehokkuuden varmistamiseksi.