Siirry sisältöön

76 hakutulosta

. ‒ Myös kiertovesipumppuja kannattaa tarkistaa ja käyttää kesällä, että toimivat varmasti, kun lämmityskausi taas alkaa, muistuttaa asiantuntija Kirsi-Maaria Forssell Motivasta, joka koordinoi lämmitys- ja ilmanvaihtoalan laajaa yhteistyöverkostoa Talotekniikan viestintäfoorumia.
Viimeistään alkukesästä lämmitys kytketään kokonaan pois päältä. Muut huoltotoimet riippuvat lämmitysjärjestelmästä. Lämpöpumppujen suodattimet puhdistetaan tai vaihdetaan, likasihdit tai lianerottimet puhdistetaan, kondenssivesi tyhjennetään ja ulkoyksikön puhaltimista poistetaan roskat ja lehdet.
Lämmityskausi on paras aika tarkistaa lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmän optimaalinen toiminta. Tämä varmistaa viihtyisät asumisolosuhteet ja kohtuullisen energiankulutuksen. Teknisten järjestelmien toiminnan energiataloudellisuus selvitetään seuraamalla energiankulutusta ja vertaamalla kulutustietoja edellisten talvikausien kulutukseen.
Kodin lämmitys on monen asian summa Lämmittämiseen kuluu suurin osa kodin energiasta ja lämmityslaskun yhteydessä useimmiten maksetaan myös käyttöveden lämmityksestä.
Energiatehokasta jäähdytystä Lämmitys- ja ilmanvaihtoratkaisujen hankinnan yhteydessä on ensisijaisen tärkeää pohtia niiden energiatehokkuutta lämmityskaudella.
Lämmitys ja lämmin käyttövesi tuotetaan ilmavesilämpöpumpulla. Lisätiedot: Talo Honka Huomen Energialasku kuriin jo suunnitteluvaiheessa Energiatehokkaalle pientalolle ei ole yhtä mallia tai reseptiä.
Rakennusten energiatehokkuusdirektiivin velvoitteiden mukaisesti viestintää eri lämmitys-, ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien energiatehokkuuden parantamiseksi tehdään alan toimijoista kootun Talotekniikan viestintäfoorumin kautta.
Saunominen: Saunan lämmitys on järkevä ajoittaa niin, ettei saunavuorojen väliin jää turhaan luppoaikaa. Saunominen aloitetaan heti, kun sopiva noin 70–80 °C:een lämpötila on saavutettu. Seuraa lämpömittaria. Sammuta sähkökiuas heti saunomisen päätyttyä. Jälkilämpö riittää kuivattamaan lauteet. Vältä tarpeetonta veden valutusta suihkussa.
Lämmitys- ja ilmanvaihtoratkaisut sekä niiden säätö- ja ohjausmahdollisuudet vaikuttavat käyttökustannuksiin. Asukkaiden omilla tottumuksilla on silti suuri vaikutus ja niillä voidaan vaikuttaa noin 20 prosenttiin asumisen aikaisista energiakustannuksista.
Lisätalousarviolla muun muassa tuetaan kuntia vaihtamaan fossiilisesta öljystä kestävämpään lämmitysmuotoon ja parannetaan ARAn energiatukihakemusten käsittelyn resursseja. ”Lämmitys- ja energiaremontteja vauhdittamalla paitsi elvytämme taloutta kestävästi, otamme myös konkreettisia askelia kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa”, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen sanoo.