Siirry sisältöön

12 hakutulosta

Pyöräilyä määränpäähän kannattaa harkita ainakin silloin, kun: matka on alle 10 kilometriä haluat lähteä ja saapua omassa aikataulussa haluat lisää liikuntaa päivääsi sää on hyvä Pyöräilyn edistäminen Pyöräilyn edistäminen lähtee kokonaisvaltaisesta pyöräilyn olosuhteiden parantamisesta.
Tutkimusten mukaan positiivisia laatutekijöitä ovat muun muassa kaunis ympäristö, luonnon läheisyys ja mahdollisuus sujuvaan liikkumiseen (Kaupunki- ja taajamaliikenteen tutkimus- ja kehittämistarpeet – liikenneturvallisuus ja kävelyn ja pyöräilyn edistäminen. 2012). Asuinalueen läheisyydessä sijaitsevat viheralueet kannustavat myös liikkumaan omin jaloin.
Kalliimpaa kuin tavallinen pyöräily, halvempaa kuin mopoilu Sähköpyörä on hankintahinnaltaan kalliimpi kuin vastaava tavallinen polkupyörä. Lisäkustannuksia syntyy myös akkujen uusimisesta ja sähköstä. Takuu on tyypillisesti 12–24 kk, mutta pitempiäkin takuita voi olla. Uuden akun hinta on suuruusluokkaa 300–600 €.
Asuinpaikan valinnassa kannattaa pohtia seuraavia asioita: kauppojen ja muiden tarvitsemiesi palvelujen läheisyys kävely-, pyöräily- ja joukkoliikenneyhteydet matka joukkoliikenteen asemille tai pysäkeille työmatkan pituus harrastusmahdollisuudet.
Yhdistämällä auton käyttö joukkoliikenteen, kävelyn ja pyöräilyn kanssa saadaan säästöjä myös auton ylläpito- ja pääomakuluissa. Samalla säästetään ympäristöä ja myös liikenneturvallisuus kohenee. Rahamääräiset hyödyt ovat sitä suuremmat mitä raskaammasta ajoneuvokalustosta on kyse, mutta myös henkilöautoilijan kannattaa parantaa ajotapaansa. Säästö on yleensä 5-15 prosenttia.
Tiivis rakentaminen mahdollistaa myös kävelyn ja pyöräilyn, kun välimatkat ovat lyhyitä. Liikenneinfrastruktuurin ja -palvelujen tarjonnalla vaikutetaan liikenteen sujumisen ohella myös siihen, kuinka liikenne jakautuu eri liikennemuotojen kesken.
Kolme hyvää syytä kannustaa lapsia ja nuoria liikkumaan lihasvoimin: kävely ja pyöräily auttavat pysymään terveenä liikkuminen piristää mieltä ja auttaa keskittymään kunto nousee ja jaksaa paremmin.
Kävely ja pyöräily ovat myös lapsille suositeltavia niiden terveyshyötyjen vuoksi. Omilla toimintatavoilla on myös tärkeä kasvatuksellinen merkitys – oma esimerkki on hyvä tapa kannustaa lapsiaan omaksumaan liikuntamyönteiset ja terveelliset liikkumistavat, myös arkiliikunnassa. Tehokkaimmillaan matkojen ketjuttaminen on yhdessä joukkoliikenteen kanssa.
Ensisijaisia kulkutapoja ovat kävely, pyöräily ja joukkoliikenne. Mikäli henkilöauton käyttö on välttämätöntä, kannattaa suosia autojen yhteiskäyttöä, kimppakyytejä, liityntäpysäköintiä ja taloudellista ajotapaa. Fiksua on valita mahdollisimman pienikulutuksinen auto, jossa voi käyttää myös tulevaisuuden polttoaineita.