Siirry sisältöön

24 hakutulosta

Lue lisää taloautomaatiohankinnasta Energiatehokas koti -sivustolta >> Lämpöpumpun hankinta Lämpöpumppu on kustannustehokas hankinta, jolla voi vähentää merkittävästi omaa energiankulutustaan ja samalla hiilidioksidi- ja pienhiukkaspäästöjä. Suomessa on lämpöpumppuja asennettu pientaloihin arviolta jo reilut 800 000 kappaletta.
Pidä lämpöpumppu kunnossa – Varmista energiatehokas toiminta (pdf) (399.6 KB)
Uusiutuvan energian ratkaisuja Kaukolämmön tuotannossa on otettu usealla paikkakunnalla käyttöön lämpöpumppuja. Lämpöpumpuilla voidaan hyödyntää hukkalämpöä erilaisista lähteistä kuten jätevesistä, teollisuudesta, konesalien ja muiden kiinteistöjen jäähdytyksen lauhdelämmöstä tai kaukojäähdytyksestä. Lämpöpumput ja hukkalämmön hyödyntäminen parantavat energiatehokkuutta.
Ilmamäärien suuruus tulee ottaa huomioon suunnitteluvaiheessa lämpöpumpun mitoituksessa. Poistoilmalämpöpumpulla ei yleensä voida tuottaa kaikkea talon tarvitsemaa lämmitysenergiaa koko lämmityskauden yli. Kun lämmitystarve ylittää PILP:n lämmöntuoton, loput tarvittavasta lämmitysenergiasta tuotetaan yleensä PILP:n sisäisillä sähkövastuksilla.
Laskurissa esitetyt oletusarvot lämpöpumppujen hyötysuhteista ja toiminnasta perustuvat ympäristöministeriön laskentaohjeeseen D5 (2012). Laskurin tekijät ja taustaa Laskurin tekemisestä ovat vastanneet Keski-Suomen Energiatoimisto ( www.kesto.fi ) ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu ( www.jamk.fi ).
Lämpöpumppujen tapauksessa myös järjestelmän hyötysuhde paranee lämmitystarpeen pienentyessä, kun lämmityskierrossa selvitään viileämmällä vedellä.
Lämpöpumppujen hyötysuhde on parhaimmillaan lattialämmityskohteissa tai muissa matalalämpöisissä lämmitysjärjestelmissä. Valtaosa maalämpöratkaisujen lämmönkeräyspiireistä toteutetaan maahan porattavilla lämpökaivoilla.
Tämä vuoksivanhoille pattereille joudutaan usein ajamaan kovilla pakkasilla varsin kuumaa vettä, joka lisää lämpöhäviöitä ja heikentää rakennuksen mahdollisesti vesikiertoon kytketyn lämpöpumpun suoritusarvoja. Ylläpitotoimin ja säätölaitteiden uusinnalla voidaan kuitenkin tehdä paljon parannuksia.