Siirry sisältöön

106 hakutulosta

Saunominen: Saunan lämmitys on järkevä ajoittaa niin, ettei saunavuorojen väliin jää turhaan luppoaikaa. Saunominen aloitetaan heti, kun sopiva noin 70–80 °C:een lämpötila on saavutettu. Seuraa lämpömittaria. Sammuta sähkökiuas heti saunomisen päätyttyä. Jälkilämpö riittää kuivattamaan lauteet. Vältä tarpeetonta veden valutusta suihkussa.
Mökkiviikonloppujen ja matkojen ajaksi lämpötilaa lasketaan 2-3 astetta ja lämpöisinä aikoina keväällä ja syksyllä lämmitys kytketään pois kokonaan. Tyhjää taloa on turha lämmittää.
Lämmitys- ja ilmanvaihtoratkaisut sekä niiden säätö- ja ohjausmahdollisuudet vaikuttavat käyttökustannuksiin. Asukkaiden omilla tottumuksilla on silti suuri vaikutus ja niillä voidaan vaikuttaa noin 20 prosenttiin asumisen aikaisista energiakustannuksista.
Lisätalousarviolla muun muassa tuetaan kuntia vaihtamaan fossiilisesta öljystä kestävämpään lämmitysmuotoon ja parannetaan ARAn energiatukihakemusten käsittelyn resursseja. ”Lämmitys- ja energiaremontteja vauhdittamalla paitsi elvytämme taloutta kestävästi, otamme myös konkreettisia askelia kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa”, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen sanoo.
Energiankulutuksen laskenta tehtiin lämmitystavoin jaoteltuna (huonekohtainen lämmitys, vesikiertoinen sähkö, maalämpö, muu lämmitys). Alkuarvo muodostettiin kertomalla kysymysten perustella tehty arvio lämpimän veden määrästä veden ominaislämmöllä ja oletetulla lämpötilan nousulla.
Putkistojen lämmitys voidaan toteuttaa esimerkiksi asentamalla lämmityskaapeli putken viereen ja käyttämällä riittäviä lämpöeristeitä.
Kiinteistöt ja talotekniikka Lämmitys Alenna sisälämpötilaa, jos mahdollista. Muista kuitenkin työolosuhdesuositukset, ilmankosteusvaatimukset ja muut rajoitteet. Ilmanvaihto Onko ilmanvaihto tarpeenmukainen? Tarkasta ilmamäärät, käyntiajat ja lämpötila. Olisiko nyt hyvä huolto- ja kunnossapitohetki? Jäähdytys Muista tarpeenmukaisuus, älä jäähdytä liikaa tai tyhjää tilaa.
LVI-tekniikka eli Lämmitys-, Vesi- ja Ilmastointitekniikka, ovat keskeisin osa talotekniikkaa. Kun ne toimivat oikein, asuminen on terveellistä, turvallista ja kuluttaa energiaa mahdollisimman vähän. ”Asumiskustannuksista suurin osuus on energiankäyttöä”, kertoo Samuli Könkö , Suomen LVI-liiton toiminnanjohtaja.
Rakennuksen lämmitys-, viilennys- ja ilmanvaihtojärjestelmille on omat paikkansa arvioinnissa, mutta myös lämmityksessä sähkö on merkittävässä roolissa muun muassa lämpöpumppujen kautta. Paljon painoa laitetaan myös sähkön paikalliselle tuotannolle ja varastoinnille sekä sähköiselle liikkumiselle. Suomessa yleinen kaukolämpö on arviointimenetelmässä jäänyt hieman taka-alalle.
Lisätietoja: Motiva Oy asiantuntija Veli-Matti Virtanen puh. 050 521 1234 veli-matti.virtanen@motiva.fi Lisää vinkkejä Talotekniikan viestintäfoorumin sivuilla: Talot kuntoon Lämpöpumppujen huolto-ohje (pdf) (204.7 KB) Rakennusten energiatehokkuusdirektiivin velvoitteiden mukaisesti viestintää eri lämmitys-, ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien energiatehokkuuden parantamiseksi