Siirry sisältöön

21 hakutulosta

Loputkin energiamerkinnät uudistuvat vuoteen 2025 mennessä, ja silloin ilmanvaihtokoneet, ilmastointilaitteet, liesituulettimet, kuivausrummut, lämmityskattilat, lämpöpumput, tulisijat, uunit, vedenlämmittimet ja lämminvesivaraajat on myös päivitetty uusilla merkeillä. Suomessa energiamerkinnän ylläpitoa ja oikeellisuutta valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes).
Pätevä nuohooja osaa savuhormin kunnon perusteella arvioida kattilan palamisprosessin toimivuutta ja antaa parhaat vinkit siihen, tarvitseeko kattila erityisiä huoltotoimia. ”Nuohouksia voi tehdä ympäri vuoden varsinaisten sesonkiaikojen ulkopuolella, esimerkiksi kesällä, kun lämmityskattilat tai tulisijat eivät ole aktiivisessa käytössä.
Samankaltainen päällekkäinen toiminto on mahdollinen käytettäessä ilmalämpöpumppua viilennykseen ja tulisijaa lämmitykseen. Pumpun automaattinen viilennystoiminto saattaa kytkeytyä päälle, vaikka tarkoitus olisi saada lämpöä puunpoltosta.
Keskuslämmityskattilat Klapeja sekä puupohjaisia pellettejä ja brikettejä poltetaan pientalojen, maatilojen ja suurten kiinteistöjen erilaisissa lämmityskattiloissa ja tulisijoissa. Puuta käytetään sekä päälämmitysmuotona että jonkun toisen lämmitysmuodon tukilämmitysmuotona.
Jos pitää tulisijassa tulta, pumpun puhallustoiminnolla voi auttaa lämmön leviämistä asuntoon. Silloin pitää varmistaa, ettei automattinen viilennys käynnisty, Päivi Suur-Uski muistuttaa.
Ilmalämpöpumppu riittää lämmitykseen kesän ja ainakin osan keväästä ja syksystä ja tulisijoja lämmitetään lisäksi tarvittaessa. Vesikiertopattereita käytetään lisäksi, kun muu lämmitys ei riitä. Mikä olisi järkevä lämmönlähde tällaisessa tapauksessa? Kaukolämpö ja maalämpö eivät ole mahdollisia. Vastaus: Varaajan koko suhteessa talon kokoon on suuri.
Teknisesti ja taloudellisesti kannattavia tukilämmitysmuotoja öljylämmityksen rinnalle ovat aurinkolämpö, ilma-vesilämpöpumppu, ilmalämpöpumppu sekä tulisija. Näillä voi vähentää öljynkulutusta, jos ei ole mahdollisuutta vaihtaa koko lämmitysjärjestelmää. Jos öljylämmityksestä halutaan kokonaan pois, kannattaa kohteeseen harkita myös maalämpöpumppua tai pellettilämmitystä. 5.
Tulisijojen ja niiden vaatimien hormivetojen osalta noudatetaan asetusta savupiippujen rakenteista ja paloturvallisuudesta 745/2017.
Myös tulisijat ja savupiiput on puhdistettava ja tarkistettava vähintään kerran vuodessa. Nuohouksen tilaaminen kerran vuodessa toimii kuin hyvä vakuutus.
Lisäämismahdollisuudet ovat todennäköisesti kiinteistökohtaista puun pienpolttoa tulisijoissa (saunat, takat, jne.), joiden potentiaalia on vaikea tarkasti arvioida.