Siirry sisältöön

15 hakutulosta

Jauhinmyllyjen moottorit, hydrauliikkayksiköt sekä mm. paineilmakompressorien jäähdytys tuottavat hukkalämpöä Tavoite • 15 Työn tavoitteena on selvittää, kuinka hukkalämpöä voitaisiin hyödyntää rakennusten lämmitykseen, korvaamaan lämpölaitoksella tuotettua lämpöä ja etenkin kesäaikaista polttoöljyn käyttöä.
Jo muutaman asteen jäähdytys vaikuttaa asumismukavuuteen merkittävästi koska ilmasta poistuu samalla kosteutta. Jäähdytystä ei kannata pitää päällä vuorokauden ympäri, eikä silloin kun asunto on tyhjänä. Tarkan sähkönkulutuksen seuraamiseksi voi lämpöpumpulle asentaa oman sähkömittarin. Lisää aiheesta Motivan julkaisuissa: Lämpöä ilmassa – Ilmalämpöpumput 12.
Näitä ovat muun muassa: • lämpöuunien ja kuivureiden kuumat poisto- ja savukaasut • prosessien jäähdytysvedet ja poistoilmavirrat 8 • paineilmakompressoreiden jäähdytys • koneellisen jäähdytyksen lauhdelämpö [22] Hukkalämmön käyttämisellä on mahdollisuuksien lisäksi haasteita.
(Esiselvitys - Ylijäämälämmön potentiaali teollisuudessa, 2019) Prosesseja, joissa voidaan hyödyntää lämmöntalteenottoa, ovat esimerkiksi kuivaus, keittäminen, jäähdytys, lämmitys ja suuria vesimääriä kuluttavat teolliset pesuprosessit (Romppanen, 2022). Teollisuusprosesseissa on usein mahdollista kierrättää energiaa prosessien eri vaiheiden välillä.
Ylijäämälämpöjä syntyy tyypillisesti rakennuksissa tapahtuvissa prosesseissa, joista esimerkkejä ovat datakeskusten jäähdytys ja kaupan kylmäkoneet. Ylijäämälämpöjen hyödyntämiseen on suuri paine energiatehokkuus- ja päästönäkökulmista, joten tämä yhä yleistyy.