Siirry sisältöön

75 hakutulosta

Ekspertti perehtyy omatoimisesti talonsa energiankäyttöön ja selvittää mahdollisuudet säästää energiaa. Tärkeänä tehtävänä on jakaa ja välittää tietoa asukkaiden, taloyhtiön hallituksen tai luottamusmiesten sekä isännöitsijän ja huollon välillä.
Miten voin pienentää energiankäyttöäni? Lämmitys on yksi merkittävä kuluerä taloyhtiössä. Seuraavia asioita huomioimalla on mahdollista asukkaana vaikuttaa lämmityslaskuun: Seuraa kotisi lämpötiloja. Ovatko ne sopivat? Oleskelutiloissa sopiva lämpötila on n. 21 celsiusastetta.
On myös huomioitavaa, että esimerkiksi puutuoteteollisuuden pölynpoistoratkaisuissa suodatettu ilma saatetaan palauttaa takaisin tuotantotilaan, mikä onkin energiankäytön kannalta järkevää. Ilmaa saatetaan myös suodattaa 1 kierrättämällä ilmaa erillisten suodatinlaitteiden läpi.
Kouluttajat ja koulutusmateriaalit Koulutuksen järjestää kestävän kehityksen yritys Motiva Services Oy, jonka asiantuntijoilla on pitkä kokemus uusista energiaratkaisuista ja kestävästä energiankäytöstä. Kouluttajina toimivat johtava asiantuntija Jaakko Ketomäki ja asiantuntija Nina Teirasvuo . Kouluttajina kuullaan myös muita alan asiantuntijoita.
Toimintatapojen muutosten jälkeen kannat‐ tavien energiankäyttöä tehostavien toimenpiteiden läpimenoaika lyheni puolella.  Uutta tehostamispotentiaalia löytääkseen ryhmä perusti useita osaprojekteja, jotka tuotti‐ vat jatkuvasti uusia energiantehostamisideoita. 
Energiankäytön kannalta kiinnitä huomio lämpimän käyttöveden kulutuksen vähentämiseen. Vertaile kulutustietoja eri vuosilta ja kuukausilta. Hyödynnä energiatoimittajien sähköisiä kulutusseurantapalveluita tai Fingridin verkkosivuilla olevaa Datahubia. Kulutus- ja hintatiedot voit poimia talteen myös laskuista. Datahub (Fingrid) Seuraa sähkönkulutusta kuukausittain.
Vaikutus energiankäyttöön on lämmön talteenotolla varustetussa perusomakotitalossa n. 900 kWh/a ja ilman lämmön talteenottoa n. 1 100–1 500 kWh/a riippuen talon koosta ja asumistilanteesta. Neliasentoisessa ilmanvaihtokoneessa asentojen suositeltavat käyttötavat eri asumistilanteissa ovat seuraavat: Asento 1 • poissaoloasento, kun asunto on tyhjillään • huom!
Paineilma-analyysin mittaukset Paineilma-analyysin aikana tehtävien mittausten tarkoituksena on luoda kokonaiskuva ja pohja paineilmajärjestelmän energiankäytön ja energiatehokkuuden arvioimiseksi sekä mahdollistaa johtopäätösten teko toiminnan tehostamiseksi.
Esitys sisälsi myös arvion sopimustoimintaan liittyneen teollisuuden energiankäytön kattavuudesta Suomessa. Arvio päivitettiin pohjautuen Tilastokeskukselta erillisajona tilattuun teollisuuden energiankäytön toimialaluokittain tehtyyn ajoon (tilastovuosi 2021).
Taloyhtiössä tietoa tarvittavista korjauksista ja energiankäytön tehostamistoimenpiteistä saa muun muassa teettämällä, kuntoarvion, energiakatselmuksen tai energiatodistuksen.