Siirry sisältöön

76 hakutulosta

Taloautomaation perusteet Automaatiolla voidaan vaikuttaa rakennuksen energiankäyttöön, sisäympäristön viihtyvyyteen ja asukkaiden arkeen. Älykkäällä lämmityksen ohjauksella voidaan säästää lämmitysenergian kulutuksessa järjestelmän pitäessä rakennuksen sisälämpötilan automaattisesti halutulla tasolla.
Työ osoitti lukuisia tapoja tehostaa energiankäyttöä. Lopputuloksena saatiin lähes täydellinen malli Kurikan Vesihuollon vedenjakelujärjestelmästä, joka käsittää kaikki verkostoon kuuluvat johdot, tonttijohtoja lukuun ottamatta. Mallinnusprojektin yhteydessä löydettyjen ratkaisujen yhteenlaskettu energiansäästöpotentiaali on vuosittain noin 200 MWh.
Energiatehokas vesihuoltolaitos Motiva, Vesilaitosyhdistys ja useat suomalaiset vesihuoltolaitokset ovat yhteistyössä koonneet tietoa ja kokemuksia energiatehokkuustoimista ja teknisistä ratkaisuista, jotka auttavat vesilaitoksia entistä fiksummassa ja taloudellisemmassa energiankäytössä.
Tarve voi olla myös toiminnallinen, esimerkiksi: energiatehokkaampi joukkoliikennejärjestely/ajoneuvo, valaistusjärjestelmä, jonka energiankäyttö on xx prosenttia nykyistä pienempi, tehokkaampi materiaalien hallinta, ekotehokas ja turvallinen kevyen liikenteen väylä. Joka tapauksessa tarvitaan selkeää tietoa nykyisen toiminnan lähtöarvoista, esimerkiksi energiankulutuksesta.
Energiankäyttö on suurin ympäristökuormittaja ja asumiskustannusten aiheuttaja rakennuksen elinkaaren aikana. Kannattaa muistaa, että asukkaiden käyttötottumuksilla on suuri merkitys energiankulutukseen. Kahdessa samanlaisessa talossa kulutus voi olla hyvin erisuuruinen perheen koosta ja tottumuksista riippuen.
Energiatehokkuussopimukset Vapaaehtoisuuteen perustuvien energiatehokkuussopimusten tavoite on tehostaa energiankäyttöä teollisuudessa, energia- ja palvelualalla, kiinteistöalalla, kunta-alalla sekä öljylämmityskiinteistöissä.
Järkevä energiankäyttö säästää rahaa ja luonnonvaroja siten, että elät omannäköistä elämää tasapainossa ympäristön kanssa. Emme pärjää tulevaisuudessakaan ilman energiaa. Rakennukset ja laitteet muuttuvat energiatehokkaammiksi ja älykkäämmiksi. Yhä useammat myös tuottavat esimerkiksi aurinkoenergialla sähköä tai lämpöä omaan tarpeeseen tai ylikin.
ESCO-toimija (Energy Service Company) sitoutuu sovittavalla tavalla energiankäytön tehostamistavoitteiden saavuttamiseen asiakasyrityksessä. ESCO-palvelun tarjoajana voi toimia erillinen ESCO-yritys, ESCO-toimintaa harjoittava urakoitsija, energiayhtiö ja energiatehokkaita laitteita tai järjestelmiä valmistava ja urakoiva yritys. ESCO-hankkeiden tuki
Ilmavuodot ja lisäeristys Rakennuksen energiankäyttöä tehostetaan usein vähentämällä lämpöhäviöitä joko tukkimalla ilmavuotoja ja/tai lisäämällä eristevahvuuksia. Lämpö pakenee talosta yleensä neljää reittiä: ulkovaipan liitoksista ja rei´istä, ulkovaipan läpi johtumalla, ilmanvaihdon mukana, viemäristä jäteveden mukana.
Jos tavoitteena on edistää cleantech-ratkaisuja eli ympäristöliiketoimintaa, on hyvä selkeyttää asia ympäristönäkökohtiin tai energiankäyttöön liittyvin tavoittein. Esimerkiksi: Tavoittelemme mahdollisimman pientä hiilijalanjälkeä, nollajäteratkaisua, alueen resurssitehokkuutta lisäävää tai elinkaarikustannuksiltaan mahdollisimman edullista ratkaisua.