Siirry sisältöön

31 hakutulosta

Työkaluja ja lisätietoa Motiva: Energiatehokas ammattikeittiö Energiankäytön tehostaminen lisää ammattikeittiöiden tuottavuutta ja kannattavuutta sekä vähentää toiminnan ympäristökuormitusta. Opas kokoaa yhteen elementit ja palaset, joista ammattikeittiöiden energiatehokkuus rakentuu.
. • TransEcon keskeisiä tavoitteita ovat tieliikenteen energiankäytön tehostaminen ja uusiutuvan energian käyttöönoton lisääminen. • VTT koordinoi TransEco-ohjelmaa, jonka tutkimusosapuolia ovat VTT:n lisäksi Oulun yliopisto, Aalto-yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto, Metropolia ja Turun AMK.
KYTE-analyysin voi toteuttaa joko omana erillisenä tarkasteluna tai osana energiakatselmusta, jossa tarkastellaan koko kiinteistön energiankäyttöä. Motivan mallin mukaisen energiakatselmuksen toteuttamiseen on mahdollista saada valtion tukea. Katselmustukea ei voi saada pakollisiin suurten yritysten energiakatselmuksiin.
Teollisuuden energiankäyttöä kuvataan Tilastokeskuksen tilastoihin perustuvien lukujen avulla.
HS 22.11.2012 • Koulukeskuksen energiankäytön visualisointi – Tukena opetuksessa ja tehtävien annossa Hybridijärjestelmän hankinta/ JouniKivirinne 1.10.2014 7 LÄHIENERGIAA SAKARINMÄKEEN taustaa | osallistaminen | hankinnasta| järjestelmä Hybridijärjestelmän hankinta/ JouniKivirinne 1.10.2014 8 HYBRIDIJÄRJESTELMÄN HANKINTA KRITEERIT + xx MWh/a + Pmax MWh Käyttö € + RES % + Investointi
tehostuminen 40 % Muita oppilaitoksia 8 850 6800 Säästövaikutus 690 MWh/a 38% Ammattikorkeakouluja 1 7800 7800 Keskussairaala 1 27000 27000 Katuvalaistuksesta uusitaan 50 % Erikoissairaaloita 2 5000 10000 Energiankäytön tehostuminen 45 % Terveyskeskuksia 6 1350 8100 Säästövaikutus 1418 MWh/a 16% Hoitolaitoksia 3 1800 5400 Virastokeskuksia 2 8000 16000 Säästynyt energia 2108 MWh/a 30%
VR konsernin tavoitteena on nostaa uusiutuvan energian käytön osuus yli 60 % vuoteen 2020 mennessä (kaikesta konsernin energiankäytöstä). Vuonna 2014 uusiutuvan energian osuus oli 56 %.
Direktiivi 2011/65/EU Energiatehokkuusdirektiivi (Energy Efficiency Directive, EED, 2012/27/EU) velvoittaa myös energiankäytön tehostamiseen. Direktiivissä korostetaan julkisen sektorin roolia esimerkin näyttäjänä säästötavoitteiden saavuttamisessa.
Ruokalistasuunnittelu ja energiatehokkuustyö keskeisiä ympäristövaikutusten vähentämisessä Rovaniemen ruokapalveluissa vastuullisuus ei toteudu yksin hankintojen kautta, vaan tärkeitä keinoja ovat myös energiankäytön tehostaminen ja ympäristönäkökohtien huomiointi ruokalistasuunnittelussa. Rovaniemen ruokapalveluiden ravintoloissa vietetään kasvisruokapäivä kerran viikossa.
Kolmasosa ruokapalveluiden ympäristövaikutuksista aiheutuu ruoan säilöntään, valmistukseen ja tarjoiluun tarvittavasta energiankäytöstä ja muutama prosentti kuljetuksista. Ammattikeittiön suunnittelu ja laitevalinnat ovat tärkeitä, koska ne vaikuttavat palvelujen tuottamiseen kuluvan energian määrään ja sitä kautta hiilidioksidipäästöihin.