Siirry sisältöön

7 hakutulosta

Aurinkosähkön osuus verkkoon asennetusta sähkön tuotantokapasiteetista oli vuoden 2022 lopussa noin kolme prosenttia. Aurinkosähkön tuotanto vastasi Suomen sähkön kokonaistuotannosta noin 0,6 prosenttia vuonna 2022. Valtaosa sähköverkkoon liitetystä aurinkosähkökapasiteetista on pientuotantoa.
. – Kannattavuus on erittäin hyvä sähkön nykyhinnoilla, mutta epävarmuutta aiheuttaa sähkön hintakehityksen vaikea ennustettavuus. Jos sähkön markkinahinta palautuu aiemmalle tasolle, omakäyttöosuus on hyvä pitää suhteellisen korkeana, Motivan asiantuntija Teemu Kettunen totesi webinaarissa.
Aurinkosähkön pientuotanto on Suomessa noin kolminkertaistunut vuodesta 2018. Innostus omaan pientuotantoon on näkynyt ennen kaikkea omakotitalojen katoilla, mutta nyt kiinnostus lisääntyy myös taloyhtiöissä.
Kuva: Antti Lakka Pientuotanto kannattaa Toukokuun alussa 2015 tuli voimaan lakimuutos, jonka keskeisimpänä muutoksena oli, että alle 100 kVA:n tehoiset sähköntuotantolaitokset ja niitä suuremmat laitokset, joiden vuosituotanto on enintään 800 MWh, vapautetaan sähköverovelvollisuudesta.
Kotimaisilla ja muualta maailmalta ostettavalla Venäjältä tuontia korvaavalla energialla saadaan lämpöä, sähköä ja liikennepolttoaineita, mutta kallis energia tulee nostamaan asumisen ja liikkumisen kustannuksia.
Jos järjestelmä mitoitetaan paljon yli ns. pohjakuorman, ei tällöin ehditä itse käyttää tuotettua sähköenergiaa omaksi hyödyksi vaan myydään sähköä verkkoon. Nykyisin käytettävät pientuotanto myyntisopimukset ovat jo kohtalaisen kannattavia, koska hinnoitteluperusteena käytetään ns. pörssisähkön hintaa, jonka vaihteluväli on suuri (2–70 snt/kWh.
1