Siirry sisältöön

41 hakutulosta

Lämmöntalteenoton kesä- ja talviasento Koneellinen ilmanvaihto, jossa on lämmöntalteenotto, pitää säätää keväisin ja syksyisin. Kesällä tuloilma saadaan viileämmäksi, kun lämmöntalteenotto ohitetaan. Kesäajaksi myös ilmanvaihdon lämmityspatteri kytketään pois päältä, jottei se esimerkiksi yöaikaan lämmitä tarpeettomasti tuloilmaa.
Hyödynnä ilmanvaihdon lämmöntalteenottoa mahdollisuuksien mukaan tuloilman viilennyksessä. Lämmöntalteenotolla voidaan oikeissa olosuhteissa siirtää kylmää poistoilmasta lämpimämmän tuloilman viilennykseen.
Myös ilmanvaihdon toiminta ja se, onko poistuvassa ilmassa lämmöntalteenottoa, vaikuttaa merkittävästi lämmitystarpeeseen. Lämmitysjärjestelmän valintaa tai remonttia suunniteltaessa on syytä tarkasti miettiä koko kokonaisuus: lämmityksen, ilmanvaihdon ja viilennyksen sekä vedenlämmityksen tarve ja mitoitus.
. – Ilmanvaihtokoneesta kannattaa tarkistaa, että lämmöntalteenotto on päällä. Lämmöntalteenotto on vakiona ainakin 2000-luvulla asennetuissa pientalon teholuokan ilmanvaihtokoneissa ja joissain vanhemmissakin koneissa mallista riippuen, neuvoo Kettunen. Myös kerrostaloasunnoissa voi olla huoneistokohtainen ilmanvaihtokone.
Lämmöntalteenoton toiminnan tarkistus tulee kuitenkin tehdä lämmityskaudella, jotta sen toiminnasta saadaan oikea kuva. Asuntokohtaisissa ilmanvaihtokoneissa lämmöntalteenottokenno voidaan irrottaa ja puhdistaa lämpimällä vedellä ja saippualla. Puhdistukseen ei missään tapauksessa saa käyttää paineilmaa. Lämmöntalteenotto tulisi puhdistaa noin 2–3 vuoden välein.
Lämmitysvastus tai lämmöntalteenotto on tarpeettomasti päällä. Ilmanvaihtokoneen suodatin on likainen. Sivun tiedot perustuvat sähkölämmityksen tehostamisohjelma Elvarissa tutkittuun ja tuotettuun aineistoon.
Nykyaikaisten ilmanvaihtokoneiden lämmöntalteenotto ja puhaltimet ovat energiatehokkaampia, josta saavutettava säästö tulee. Lämmöntalteenotto toimii paremmalla hyötysuhteella ja puhaltimet käyttävät vähemmän sähköä. Tämän lisäksi ohjausmahdollisuudet nykyaikaisissa ilmanvaihtokoneissa ovat huomattavasti paremmat.
Joissain vanhemmissa asuntokohtaisissa ilmanvaihtokoneissa lämmöntalteenotto on kytkettävä kesällä niin sanottuun kesäasentoon, jotta tuloilmaa ei lämmitettäisi turhaan. Talviaikaan lämmöntalteenotto on muistettava kytkeä takaisin talviasentoon, jotta lämpöä saataisiin taas talteen poistoilmasta.
Liian korkea lämpötila vaikeuttaa ilman virtauksia asunnossa ja ilmanvaihdon toimintaa lämmitysjärjestelmän kanssa, joten tarkkana kannattaa olla. ”Ilmanvaihtokoneesta kannattaa tarkistaa, että lämmöntalteenotto on päällä.
Kannattavia harkittavia lisäominaisuuksia ovat vähintään seuraavat: tehostus- ja poissaolo-ohjaus erilaiset aikaohjelmaohjaukset kesäajan yötuuletus liitettävyys kiinteistön tai kodin automaatioon ohjauspaneeli ja sen sijoittaminen näkyvälle paikalle lämmöntalteenoton hyötysuhdemittaus huoltomuistutukset lämmöntalteenoton kylmän talteenotto, etenkin jos kohteessa on toteutettu viilennys