29 hakutulosta
Näytä hakutuloksia aihealueittain
Kodin tulisijat Tulisijojen kehityshistoria on pitkä leiritulesta nykyaikaiseen varaavaan takkaan. Kehitys oli hidasta vuosisatojen ajan ja varsinainen tulisijan korvaaja syntyi vasta 1930-luvulla kaupungistumisen ja keskuslämmityskattiloiden myötä.
Puita sytytettäessä tulisijassa tarvitaan paljon ilmaa, mutta palamisen aikana liian suuri veto lisää lämmön hukkaa. Oman tulisijan käyttöohjeet kannattaa lukea huolellisesti ja opetella käyttämään tulisijaa oikein.
Tulisija yhdistettynä ilmalämpöpumppuun on Suomen suosituin hybridilämmitysjärjestelmä Lämmityskauden aikana Suomessa tuotetaan tulisijoilla 775 GWh määrä energiaa, joka vastaa yhden Olkiluodon tuottamaa energiamäärää.
Tulisijan ja hormin asentaminen on luvanvaraista toimintaa. Tulisijaa voidaan käyttää myös kovilla pakkasilla, jolloin ilmalämpöpumpun käyttö ei ole kannattavaa. Tulisijoja on paljon erilaisia ja kannattaakin miettiä, millainen tulisija sopii omalle käyttötarpeelle. Myös pellettitakkoja on saatavilla.
hyötysuhde on tässä tapauksessa tulisijan tilojen lämmitykseen luovuttaman lämpöenergian suhde tulisijan ostoenergiankulutukseen.
Tarkista tulisijat ja savuhormit. Jos pinnoissa näkyy halkeamia, kutsu nuohooja sekä korjauta viat ennen tulisijojen käyttöä. Varmista hyvä ilmanvaihto. Puhdista tuloilmasuodattimet siitepölykauden jälkeen. Vaihda huonokuntoiset venttiilit nykyaikaisiin, joissa on valmiina suodatus- ja säätömahdollisuus.
Brikettejä voidaan käyttää myös tulisijoissa ja kattiloissa pilkkeiden sijasta. Puubriketin lämpöarvo voi parhaimmillaan olla lähes nelinkertainen kosteaan hakkeeseen verrattuna.
Lämmityksen ja ilmanvaihdon säädöt, tulisijan tehokas käyttö ja pienetkin lämmitystarvetta vähentävät toimet auttavat alentamaan lämmityksen kulutushuippuja.
Puuta käytetään muun muassa pientalojen, maatilojen ja suurten kiinteistöjen lämmityksessä sekä tulisijoissa että kattiloissa. Kuva. Varaava vuolikivitakka luovuttaa lämpöä pitkään. Kuva: Hannariina Honkanen, JAMK Pelletti on uudenaikainen puupolttoaineen muoto, jolla korvataan Suomessa ennen muuta kevyttä polttoöljyä kiinteistökokoluokan kattiloissa.
Teknisesti ja taloudellisesti kannattavia tukilämmitysmuotoja öljylämmityksen rinnalle ovat aurinkolämpö, ilma-vesilämpöpumppu, ilmalämpöpumppu sekä tulisija. Näillä voi vähentää öljynkulutusta, jos ei ole mahdollisuutta vaihtaa koko lämmitysjärjestelmää. Jos öljylämmityksestä halutaan kokonaan pois, kannattaa kohteeseen harkita myös maalämpöpumppua tai pellettilämmitystä. 3.