7 hakutulosta
Näytä hakutuloksia aihealueittain
Astianpesukoneet ja kylmälaitteet 29.12.2015 8
Ympäristökriteerit Motiva: Ammattikeittiölaitteiden hankinta – Astianpesukoneet ja kylmälaitteet.
Kylmäkoneiden lämpö talteen Merkittävin katselmuksen tuloksena syntynyt parannusidea oli ravintolan kylmälaitteiden lauhdelämmön talteenotto. Kylmälaitteiden tuottama lämpö hyödynnettiin uudelleen ja siirrettiin lämmönvaihtimien kautta kiinteistön lämmitykseen. Aikaisemmin lämpöenergia oli poistettu koneellisen ilmanvaihdon avulla suoraan ulos.
Kylmälaitteet ovat jo vuosia olleet energiatehokkaita. Taloudellisuus- ja vastuullisuuskriteerit ohjaavat keittiön laitehankintoja. Suurtalouskeittiöihin tarjolla on ratkaisevasti energiatehokkaampia laitteita kuin vielä muutama vuosi sitten.
Liiketilojen kylmälaitteiden lauhdelämpö tulee hyödyntää paikallisesti tai siirtää alueelliseen kaukojäähdytys/-lämmitys verkostoon. VAATIMUS 5.4. Tilojen lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmä tulee toteuttaa matalalämpötilajakojärjestelmänä. SUOSITUS 6. Kysynnänjousto Kappale 6 on kokonaisuudessaan suositus.
Esimerkiksi kaupoissa kylmälaitteiden kansitus parantaa lämpötilanhallintaa ja sitä kautta tuotteiden säilyvyyttä.
Pisimmällä etenee kylmälaitteiden projekti, joka saataneen valmiiksi vuosina 2014 - 2015. Tämän jälkeen ovat vuorossa astianpesukoneet, uunit, grillit ja liedet (The Ecodesign Directive for energy-related products 2013). Suomessa energiatehokkuuteen pyritään sopimuksin ja standardein, joita tekevät toimialat tai järjestöt.