Siirry sisältöön

25 hakutulosta

(Motiva Oy, Lämpöpumppu- ja ORC-sovellukset, 2013.) 2.3 2.3.1 Menettelytavat ja parhaat käytännöt Pinch-analyysi Pinch-analyysi on systemaattinen laskentamenetelmä prosessien jäähdytys- ja lämmitystarpeiden analysointiin.
Näitä ovat muun muassa: • lämpöuunien ja kuivureiden kuumat poisto- ja savukaasut • prosessien jäähdytysvedet ja poistoilmavirrat 8 • paineilmakompressoreiden jäähdytys • koneellisen jäähdytyksen lauhdelämpö [22] Hukkalämmön käyttämisellä on mahdollisuuksien lisäksi haasteita.
Esimerkiksi jäähdytys voidaan suunnitella siten, että käytetään suoraa ilmajäähdytystä vesijäähdytyksen sijaan. Sähkösaattolämmitystä käytetään yleensä kohteissa, joiden haluttu lämpötila on 0 °C – 120 °C. Sähköllä saattolämmitystä voidaan myös tuottaa kohteisiin, joiden haluttu lämpötila on jopa 600 °C.
(Esiselvitys - Ylijäämälämmön potentiaali teollisuudessa, 2019) Prosesseja, joissa voidaan hyödyntää lämmöntalteenottoa, ovat esimerkiksi kuivaus, keittäminen, jäähdytys, lämmitys ja suuria vesimääriä kuluttavat teolliset pesuprosessit (Romppanen, 2022). Teollisuusprosesseissa on usein mahdollista kierrättää energiaa prosessien eri vaiheiden välillä.
Ylijäämälämpöjä syntyy tyypillisesti rakennuksissa tapahtuvissa prosesseissa, joista esimerkkejä ovat datakeskusten jäähdytys ja kaupan kylmäkoneet. Ylijäämälämpöjen hyödyntämiseen on suuri paine energiatehokkuus- ja päästönäkökulmista, joten tämä yhä yleistyy.