Siirry sisältöön

9 hakutulosta

Tulipa idea mistä tahansa, tärkeää on, että talosta löytyy vapaaehtoinen henkilö, jota energia-asiat kiinnostavat ja joka on valmis käyttämään itselleen sopivassa määrin aikaa energia-asioihin perehtymiseen ja niiden seuraamiseen.
Miten muodostuu kotitalouden energia- ja vesilasku? Seuraavassa on havainnollistettu kahden esimerkin avulla energia- ja vesikustannuksia kotitalouksissa. Esimerkeissä on esitetty samassa kerrostaloyhtiössä asuvan kolmen ja yhden hengen kotitalouksien energia- ja vesikustannukset kuukausi- ja vuositasolla.
Lisämateriaaleja: Taloyhtiön 5 askelta energiahukan vähentämiseksi (pdf) (1.2 MB) Mistä taloyhtiön energia- ja vesikustannukset muodostuvat? Taloyhtiöiden hoitokuluista merkittävä osuus käytetään energia- ja vesikustannusten kattamiseen. Tyypillisesti energia- ja vesikustannukset haukkaavat hoitokuluista 30–40 prosenttia.
Usein kysytyt kysymykset kodin energia-asioista Usein kysyttyjä kysymyksiä -palstalle on koottu kysymyksiä ja vastauksia Kuluttajien energianeuvonnalle tulleisiin kysymyksiin, jotka koskevat uusiutuvan energian, kuten aurinkoenergian, bioenergian ja maalämmön, käyttöä tai käyttöönottoa. Kysymykset on ryhmitelty aiheittain omille alasivuilleen.
Koneellisessa poistoilmanvaihdossa ilmanvaihdossa ei ole alkuperäisessä toteutuksessa poistoilman lämmöntalteenottoa, jolloin kaikki poistoilman sisältämä energia menee hukkaan poistoilman mukana. Kuva 2. Koneellinen ilmanvaihto.
Parhaiten energia säilyy kaivossa, jossa ei ole pohjavesivirtauksia.
Kulutusta voidaan mitata myös huoneiston ryhmäkeskukselta, jolloin saadaan tietoon esimerkiksi valaistuksen tai kylmälaitteiden kuluttama energia. Sähkön tavallista tarkempi kulutusmittaus auttaa ymmärtämään, mihin sähköä kuluu, jolloin mahdolliset säästötoimet osataan kohdistaa oikein.
Esimerkiksi kylpyhuoneessa voidaan lähes puolittaa lämmittämiseen käytetty energia, mikäli termostaatti vaihdetaan aikaohjattuun termostaattiin. Tällöin lämpötila voidaan nostaa mukavuusalueelle vain käyttöaikojen ajaksi. Tavanomaisen pientalon kylpyhuoneessa tämä tarkoittaa useimmiten yli 1 000 kWh säästöä vuodessa, suurissa kylpyhuoneissa enemmänkin.
Lämpimän veden osuus näkyväksi Taloyhtiöissä on tärkeää muistaa, että energia- ja vesikustannukset maksetaan aina viime kädessä jokaisen asukkaan omasta rahapussista huolimatta vesimaksu perimisen tavasta. Vesimaksujen määrittämisessä on otettava huomioon sekä kylmän että lämpimän veden kustannukset.
1