Siirry sisältöön

64 hakutulosta

Akkuteknologian ja sähkön varastoinnin kehittyessä on entistäkin helpompi osallistua kulutusjoustoon. Älykkäät ohjausjärjestelmät reagoivat sähkön hinnan vaihteluihin, jolloin suuritehoiset laiteet kytkeytyvät päälle ja pois hinnan mukaan. Esimerkiksi käyttövesi lämmitetään tai sähköauto ladataan silloin, kun sähköä on saatavilla edulliseen hintaan.
Suomessa sähkön alkuperätakuut myöntää kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj:n tytäryhtiö Finextra Oy. Kaasun ja vedyn alkuperätakuurekisteriä ylläpitää Gasgrid Finland. Lämmityksen ja jäähdytyksen alkuperätakuurekisterin ylläpitäjänä toimii Energiavirasto, joka myös valvoo alkuperätakuulain noudattamista.
Sähkön varastoinnin kehittyessä sähköjärjestelmästä tulee entistäkin joustavampi. Myös kotitaloudet voivat varastoida esimerkiksi aurinkopaneeleilla tuottamaansa sähköä omiin tarpeisiinsa tai ostaa verkosta edullista sähköä varastoon. Nostaako kulutusjousto sähkön hintaa?
Aiemmin sähkö maksoi 5 c/kWh. Veden lämmittäminen sähköllä maksoi tällöin 175 €/v Sähkön hinta nousi tasolle 41 c/kWh. Paljon veden lämmittäminen nyt maksaa? 1435 €/v Lasku PALJONKO ENERGIA MAKSAA? 30.12.2022 Onko energiaa? Energiansäästö auttaa kaikkia 14 3h pelaaminen pelikonsolilla neljä kertaa viikossa kuluttaa vuodessa noin 125 kWh. Aiemmin sähkö maksoi 5 c/kWh.
Uusiutuvaa sähköä kerrostaloasuntoon Asun kerrostalossa ja yhtiövastikkeeseen kuuluu lämmitys. Sähköä minulla kuluu hyvin vähän. Onko minulla mitään vaihtoehtoja valita uusiuvaa energiaa, kun lämmitysmuodosta päättää taloyhtiö? Vastaus: Jokainen voi vaikuttaa ostamansa sähkön tuotantotapaan. Käy www.sahkonhinta.fi -sivuilla, josta näet uusiutuvaa sähköä tarjoavat yhtiöt.
Aurinkosähköpaneelien mitoittaminen, jos sähköä ei myydä verkkoon Miten paneelit tulisi mitoittaa, ettei tarvitse sopia sähköyhtiön kanssa lainkaan energian myynnistä verkkoon? Mitä tehdään, jos itse ei pystykään kuluttamaan kaikkea tuotettua sähköä eikä sopimusta sen myynnistä ole? Pitääkö järjestelmä pysäyttää vai mihin se sähkö menee?
Taloudellisinta on käyttää kaikki tuotettu sähkö itse tavallisissa sähkönkulutuskohteissa, kuten valaistuksessa tai ilmanvaihdossa. Yhdistämällä aurinkosähköjärjestelmä lämpöpumppuun, voidaan tuotettavaa sähköä hyödyntää lämpöpumpun lämmitykseen silloin, kun aurinkosähköä on saatavilla.
Jos kerrostalossa on käytössä useita lämmitysmuotoja tai lämpöä varastoidaan, sähkön tuntihintojen vaihtelu tuo paljon mahdollisuuksia kulutusjoustoon. Kalliiden tuntien aikana voidaan käyttää lämmitysmuotoa, joka kuluttaa vain vähän sähköä, tai jopa lyhytaikaisesti alentaa lämmitysveden lämpötilaa. Halpojen tuntien aikana vaihtoehtona on sähkön varastointi lämpönä.
Lisätietoja: EcoDesign-direktiivi kulutuselektroniikan lepovirtakulutukselle: Lepovirtakulutus – Ekosuunnittelu.info RoHS-direktiivit tiettyjen vaarallisten aineiden käytön rajoittamisesta sähkö- ja elektroniikkalaitteissa – RoHS-direktiivit 2002/95/EY ja 2011/65/EU Vaaralliset aineet sähkö- ja elektroniikkalaitteissa – RoHS (Tukes) WEE-direktiivi: Sähkö- ja elektroniikkalaitteiden
Myös maalämmön tuottamiseen tarvitaan sähköä, jonka voi ostaa sähköyhtiöiltä eri tavoilla (uusiutuvalla energialla, ydinvoimalla tai fossiilisilla energialähteillä) tuotettuna. Uusiutuvalla energialla tuotetun sähkön alkuperä varmistetaan alkuperätakuilla.