Siirry sisältöön

30 hakutulosta

Toimenpidekohtainen raportointi tuo esille tehokkaimmat hävikkitoimet – Toimenpidekohtainen materiaalitehokkuuden seuranta ja raportointi tuo esille, paljonko milläkin toimenpiteellä on pystytty vähentämään ruokahävikkiä tai saavuttamaan rahallista säästöä, johtaja Aki Finér Motivasta kertoo.
Suurin osa koko elintarvikeketjun ruokahävikistä syntyy kotitalouksissa, ja se vastaa jopa 100 000 auton ilmastovaikutusta. Mikäli haluat pienentää ympäristökuormitustasi ruokavalinnoillasi, vaihda etenkin punainen liha kasviproteiineihin (palkoviljatuotteet ja niistä valmistetut proteiinipitoiset ruoat) sekä pyri vähentämään maitojalosteiden syömistä.
Elintarvikeala vähensi materiaalitehokkuuden sitoumuksilla vuosina 2019-2021 ruokahävikkiä 11,9 miljoonaa kiloa, jätteitä 4 miljoonaa kiloa ja säästi rahaa 17,7 miljoonaa euroa. Kolmen vuoden aikana ruokahävikkiä pystyttiin vähentämään lähes 12 miljoonaa kiloa.
Älyvaaka auttaa vähentämään ruokahävikkiä suunnitelmallisesti Suomessa ravintola-alalla syntyy ruokahävikkiä 75–85 miljoonaa kiloa vuodessa. Digitaalinen omavalvontapalvelu, Chefstein auttaa keittiöammattilaisia tehostamaan toimintaansa ja vähentämään hävikkiä.
Näillä toimilla elintarviketeollisuuden yritykset vähensivät samalla ruokahävikkiä yli 300 000 kiloa.
Vuoden 2023 tulokset pähkinänkuoressa: 121 toteutettua materiaalitehokkuutta parantavaa toimenpidettä. 537 tonnia vähemmän ruokahävikkiä. Lähes 4 miljoonaa € kustannussäästöjä yrityksille.
Kalavapriikki – kalanpalaakaan ei hukata Kalavapriikissa Kalavapriikki-kalanjalostusyrityksessä kalaraaka-aine käytetään kokonaan kiertotalousajattelun mukaisesti, eikä ruokahävikkiä synny yhtään.
Myös ruoka-apuun ohjaaminen oli merkittävä keino vähentää ruokahävikkiä. Toimitusketjun alkupään toimenpiteisiin, kuten ostoeräkokojen ja valikoiman optimointiin yritykset kiinnittävät yhä enemmän huomiota. Vuonna 2023 päivittäistavarakaupan myymälöiden läpi kulkevista elintarvikkeista ruokahävikiksi päätyi noin 0,8 %.
Suomi on muiden EU-maiden tavoin sitoutunut YK:n kestävän kehityksen tavoitteeseen puolittaa ruokahävikki vuoteen 2030 mennessä. Tästä syystä raportoinnin tuloksia seuraavat mielenkiinnolla kolme sitoumusosapuolena olevaa ministeriötä. Ensimmäisen kolmivuotiskauden tulokset valmistuivat marraskuussa 2022. Ruokahävikkiä vähennettiin lähes 12 miljoonaa kiloa.
Aiheina muun muassa: Ruokahävikki Kuluttajien energianeuvonta Kuluttajien valaistus- ja sähkövalinnat Asiaa energiasta: Aurinkosähköä pientaloon laadukkaasti ja turvallisesti -webinaari 9.4.2024 Energiayhteisöt -webinaari 21.11.2023 Kiinteistöjen sulanapitolämmitykset -webinaari 10.10.2023 Pientalojen energiaremonttien kustannukset 28.3.2023 Aurinkosähköä pientaloon 21.3.2023 Sähköauton