Siirry sisältöön

32 hakutulosta

Opas on hyödyksi niin hankkijoille kuin kuntapäättäjille, jotka asettavat strategisia tavoitteita julkisille hankinnoille. Kriteerien toimivuudesta voi antaa palautetta Vastuullisuuskriteerisuositukset julkisiin elintarvikehankintoihin on laadittu laajassa yhteistyössä hankkijoiden, tavarantoimittajien, tutkijoiden ja järjestöjen kanssa.
Avaisanat: julkiset hankinnat, ruoka, vastuullisuus, kunnat, kestävä kehitys Podcastin voit kuunnella Spotify-musiikkipalvelussa: Miten hankkia kuntiin vastuullisempaa ruokaa? Palaa otsikoihin
Elämme aikoja, jotka nostavat julkiset hankinnat monella tavalla entistäkin merkittävämpään rooliin. Hankintayksiköt ovat olleet ratkaisevassa roolissa koronapandemian aikana ja nyt vallitsevassa maailmantilanteessa niiden on oltava joustavia ja ketteriä vastatakseen yllättäviin haasteisiin.
Maa- ja metsätalousministeriön selvitys linjaa luonnon monimuotoisuutta edistäviä periaatteita ja kriteereitä kestävien ruokahankintojen tueksi. Julkisia elintarvikehankintoja tehdään Suomessa vuosittain noin 300 miljoonalla eurolla. Hankintakriteerien avulla on mahdollista edistää biodiversiteetin säilymistä.
Lisäksi tarvitaan hankkijoiden hankintataitojen vahvistamista kestävistä ja innovatiivistista julkisista hankinnoista sekä yksityisen ja julkisen sektorin välistä yhteistyötä uusien innovaatioratkaisujen vauhdittamiseksi. Mitä?
Tarkoituksena on jatkaa työtä julkisen sektorin vaikuttavuusosaamisen kehittämiseksi osana valtion kestävän kehityksen yhtiön Motivan toimintaa huhtikuun alusta alkaen. Työ- ja elinkeinoministeriö hankkii 1.4.2022 alkaen vaikuttavuuden johtamiseen ja vaikutusten hankintaan liittyviä palveluita valtion kestävän kehityksen yhtiöltä Motivalta.
Julkisessa hankinnassa voidaan vaatia, että käytetty puu on tuotettu kestävästi. PEFC ja FSC-sertifioinnit ovat vaatimuksien todentamiskeinoja. Suurin osa suomalaisesta puutavarasta täyttää PEFC sertifikaatin kriteerit. Sertifikaatteja kehittämällä voidaan huomioida puun vastuullisuustekijöitä entisestään.
Vaikka Suomi on verrattain pieni maa, tehdään meillä julkisia hankintoja suunnilleen 35 miljardin euron edestä vuosittain. Julkisilla hankinnoilla onkin merkittävä vaikutus luonnonvarojen käytön ohjaukseen. Kiertotaloutta tukevat julkiset hankinnat auttavat myös yrityksiä edistämään omia kiertotaloustoimiaan ja toimivat yritysten tarvitsemina referensseinä viennissä.
KEINO-osaamiskeskuksen tärkeimmät tehtävät ovat parantaa julkisen sektorin kyvykkyyttä kestävien ja innovatiivisten hankintojen hyödyntämiseen, vahvistaa julkisen sektorin ja yritysten välistä yhteistyötä sekä lisätä kestävien ja innovatiivisten hankintojen määrää ja vaikuttavuutta hallitusohjelmatavoitteiden mukaisesti. – Kestävien ja innovatiivisten julkisten hankintojen merkitys
Kriteerien päivitystyön tavoitteena oli edistää entisestään kestävää ruoantuotantoa ja lisätä vastuullisuutta ja elintarvikkeiden kotimaisuusastetta julkisella sektorilla. Kriteerien päivitystyö tehtiin yhteistyössä Motivan hankinta-asiantuntijoiden ja Luonnonvarakeskuksen tutkijoiden kanssa.