Siirry sisältöön

23 hakutulosta

Valaistus Valaistukseen saattaa kulua jopa kolmasosa julkisen sektorin koko sähkönkulutuksesta. Energiatehokkailla valaistusratkaisuilla vaikutetaan merkittävästi julkisen sektorin energiansäästötavoitteiden saavuttamiseen.
Jos valaistus asennetaan koko rakennukseen, valaistuksen 1.
Avainasemassa ovat tarpeenmukainen ja oikein säädetty lämmitys, ilmanvaihto, valaistus, vedenkäyttö, jäähdytys ja sähkölämmitykset. Opasta, kannusta ja osallista myös talon asukkaita energiansäästöön. “Yleisten tilojen lämpötilat on syytä tarkistaa ensimmäisenä – yleensä näissä tiloissa lämpötila on aivan liian korkealla – niitä lämmitetään turhaan.
Yksi oleellinen huomio oli se, että sunnuntain ja torstain välisinä öinä valaistus voidaan sammuttaa pitemmäksi aikaa esimerkiksi asuntoalueilta, mutta perjantai- ja lauantaiöinä sitä kaivataan enemmän.
Avainasemassa ovat tarpeenmukainen ja oikein säädetty lämmitys, ilmanvaihto, valaistus, vedenkäyttö, jäähdytys ja sähkölämmitykset. Opasta, kannusta ja osallista myös rakennuksen käyttäjiä energiansäästöön. “Kiinteistön käyttäjien toimilla voidaan myös vaikuttaa erityisesti käyttäjäsähkön kulutukseen.
LED-valaistus on useimmiten energiatehokkain vaihtoehto, mikä alentaa myös käyttökustannuksia. LED-valaistuksen hankintakustannukset ovat usein vielä muita vaihtoehtoja hieman korkeammat, ja siksi LED-valaistuksen hankinnassa elinkaarilaskennan tarve korostuu.
Kun tehokas valaistus varustetaan vielä läsnäoloautomatiikalla, valaistuksen ylläpitokustannukset ovat vieläkin alhaisemmat. Esimerkin laskenta-aika on 20 vuotta, korko 4 prosenttia, energian hinta 100 €/MWh ja valaistuksen käyttöaika 2000 tuntia vuodessa.*
Yhteispihojen valaistus noudattaa koko alueen valaistusteemoja valaisinten muotokielen, värin ja materiaalin osalta. Valaistus sitoo alueita yhteen ja tekee ne helposti käytettäviksi.
Olisiko kenties mahdollista yhdistää iltakäytöt tiettyyn tai tiettyihin tiloihin, jolloin muissa tiloissa voidaan säätää ilmanvaihtoa pienemmäksi ja valaistus jopa kokonaan pois iltaisin”, sanoo johtava asiantuntija Harri Heinaro valtion kestävän kehityksen yhtiöstä Motivasta.
Käy läpi kaikkien taloteknisten järjestelmien (ilmanvaihto, jäähdytys, lämmitys, valaistus, sulanapito, jne.): aikaohjelmat säädöt asetusarvot hyötysuhteet, ja mittausten toimivuus. Tarkista mahdollisuudet kulutuksen siirtämiseen sähkön huippukulutuksen ulkopuolisiin aikoihin.