Siirry sisältöön

14 hakutulosta

Lahteen onkin jo suunnitteilla Suomen suurin vihreän vedyn tuotannon Power-to-Gas -laitos, joka muuttaa hiilidioksidin ja tuulivoimasähkön kaasupolttoaineeksi.
Ensimmäisellä hakukierroksella Neste Oyj sai 88 miljoonaa euroa Porvoon jalostamon kehittämiseksi vihreän vedyn tuotantoon ja hiilidioksidin talteenottoon ja varastointiin. Toisella hakukierroksella Neste Oyj sai 135 miljoonan euron rahoituksen hankkeeseen, jolla yhtiö kehittää kemiallisen kierrätyksen kapasiteettia Porvoon jalostamolla.
Vihreän siirtymän investointihankkeet voivat liittyä muun muassa: energiainfrastruktuuriin uusiutuvaan energiaan ja uusiin energiaratkaisuihin (maa/merituulivoima, suuren kokoluokan aurinkovoima, biokaasu, uusiutuvat liikennepolttoaineet, geolämpö ja lämmöntalteenotto) vähähiiliseen vetyyn sekä hiilidioksidin talteenottoon ja hyödyntämiseen teollisuuden prosessien suoraan sähköistämiseen
Rakennusten energiamääräysten ja hiilidioksidin päästötavoitteiden kiristyessä erilaiset hybridienergiajärjestelmät yleistyvät. Niissä sähkön ja/tai lämmön tarve katetaan useammasta kuin yhdestä lähteestä. Hybridienergiajärjestelmät rakennuksissa vaativat entistä älykkäämpiä ohjausjärjestelmiä. Kuva 1.
Tavoitteeseen pääseminen edellyttää, että luonnollisten hiilinielujen lisäksi Suomessa poistetaan hiilidioksidia ilmakehästä teknisin keinoin (CCS ja BECCS), ja talteen otettu hiilidioksidi varastoidaan pitkäikäisiin tuotteisiin tai geologisiin muodostelmiin.
Siksi olemme päätyneet valitsemaan puun, joka sitoo hiilidioksidia itseensä pitkän aikaa. Rakentamisessa myös muut ratkaisut on tehty mahdollisimman ekologisesti. Päiväkoti Martta Wendelinille saimme ympäristövaikutusten huomioimisesta kertovan Joutsenmerkin,” pormestari Kalle Ikkelä sanoo.
Rahoitusta kohdistettiin muun muassa vihreän vedyn tuotantolaitoksen rakentamiseen, uusiutuvalla energialla hiilidioksidista ja sähköstä proteiinia tuottavan tuotantolaitoksen rakentamiseen sekä päästövähennyksiä tehostavan digitaalisen markkinapaikan kehitystyöhön.
Aluehallintovirastot antaisivat lupakäsittelyssä etusijan sellaisille uusiutuvan energian, vähähiilisen vedynvalmistuksen, teollisuuden sähköistämisen, hiilidioksidin talteenoton ja hyödyntämisen sekä akkuteollisuuden tietyille hankkeille, jotka ottavat huomioon ei merkittävää haittaa –periaatteen**.
Hankkeissa yhdistetään uudella tavalla uusiutuvan vedyn tuotanto, hiilidioksidin talteenotto ja metanointi- tai metanoliprosessi. Samalla hyödynnetään tuotantoprosessista syntyvä hukkalämpö.
Lisäksi hiilidioksidin talteenotto ja hyödyntäminen synteettisissä hiilivedyissä tulisi olla tasolla 7-8 MtCO2/a (megatonnia hiilidioksidia vuodessa). Myös raakaaineiden muutos kasvattaa energian (sähkön) kulutusta.