Siirry sisältöön

42 hakutulosta

Sähkönkulutus ja valaistus Taloyhtiön yhteisissä tiloissa ja laitteissa kuluvaa sähköä kutsutaan kiinteistösähköksi, jolle on oma kulutusmittari. Kiinteistösähköä varten taloyhtiö tekee sähkösopimuksen ja kustannukset jakaantuvat asukkaille yhtiövastikkeessa tai vuokrassa.
Tyypillisesti vanhan sähkölämmitteisen asunnon sähkönkulutus jakautuu seuraavasti: huonetilojen lämmitys 50 prosenttia, käyttöveden lämmitys 20 prosenttia, taloussähkön osuus 30 prosenttia. Suurissa ja vanhoissa taloissa tilojen lämmityksen osuus voi olla jopa 80 prosenttia.
= 1 000 MWh = 50 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutus 1 TWh terawattitunti = 1 000 GWh = kotitalouksien vuotuinen sähkönkulutus Helsingissä 1 toe ekvivalenttinen öljytonni = raakaöljytonnin sisältämä energiamäärä = 11,63 MWh 1 ktoe 1 000 toe = 11,63 GWh 1 Mtoe 1 000 ktoe = 11,63 TWh
Marraskuun sähkönkulutus oli Suomessa yhdeksän prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana Fingridin alustavien mittausten mukaan. Lukema ei ole lämpötilakorjattu: marraskuun sähkön kulutuksella painotettu keskilämpötila vastaa viime vuoden marraskuun toteumaa.
Esimerkiksi poistoilmalämpöpumpulla voidaan vähentää lämmitysenergiankulutusta, mutta koska pumppu kuluttaa sähköä, nousee sähkönkulutus samalla jonkin verran.
Omakotitalo, Helsinki Aurinkoenergiaekspertin sähkölämmitteiseen omakotitaloon (sähkönkulutus 16 000 kWh/v) asennettiin vuonna 2012 nykyasennuksiin nähden pieni aurinkosähköjärjestelmä (1,845 kW p ). Paneelien asennussuunnaksi valittiin itä, katon lappeen suuntaisesti (kallistus 23 astetta), koska lännessä paneeleita varjostivat korkeat puut.
Vuonna 2011 yliopiston sähkönkulutus oli 7 200 MWh. Aurinkovoimala tuottaa vuosittain noin 160 MWh. Järjestelmä toimii myös tutkimus- ja opetuslaboratoriona, jossa selvitetään muun muassa aurinkokennojen verkkoliityntöjen toteutusta ja toimivuutta. Kampusalueelle asennettu aurinkovoimala ja pientuulivoimala ovat osa yliopiston omaa älykästä sähköverkkoa.
Mitattavia tietoja voivat olla esimerkiksi sisäilman lämpötila, kosteus ja hiilidioksidipitoisuus, valaistustaso sekä lämpöenergian ja laitteiden sähkönkulutus. Antureilla on mahdollista havainnoida myös esimerkiksi läsnäoloa. Mittaustietoja tarkastelemalla voidaan myös arvioida laitteiden ja järjestelmän kuntoa sekä havaita mahdollisia vikatilanteita, kuten vesivuotoja.