Siirry sisältöön

9 hakutulosta

Näytä hakutuloksia aihealueittain
Kilpailussa etsittiin innovatiivista ratkaisua, jolla voidaan todistettavasti saada aikaan kustannustehokas ratkaisu rakennuksen energiankäyttöön ja hiilijalanjälkeen tai omavaraisuuden parantamiseen.
Energian tehokas käyttö on edellytys hiilineutraaliudelle Vuosina 2017–2021 tehdyt energiatehokkuustoimet leikkaavat vuotuisia hiilidioksidipäästöjä yhteensä noin 2,3 miljoonalla tonnilla, mikä vastaa yli 220 000 keskivertosuomalaisen hiilijalanjälkeä.
Nyt käynnistyvissä hankkeissa kehitetään tapoja laskea rakentamisen hiilijalanjälkeä, tutkitaan luonnonmateriaalien käyttöä rakennusmateriaalina, tuotetaan tietoa rakennustuotteiden vähähiilisyydestä ja kehitetään edelleen rakentamisen energiatehokkuutta.
Kulutusperäinen hiilijalanjälki puolittuu vuoteen 2030 mennessä vuoden 2005 tasosta. Edelläkävijyys tarkoittaa, että kunnat ylittävät päästö-, kierrätys- ja hiilijalanjälkitavoitteissaan Suomen valtakunnalliset tavoitteet. ”Sillä, että Fisu-kunnat kiristävät resurssiviisaustavoitteitaan nyt, on tärkeä signaali koko Suomelle. Ilmasto- ja jäteasiat eivät ole hävinneet mihinkään.
Yhteistyöhanke pienentää tehtaan vedenkulutusta ja alueellisen energiantuotannon hiilijalanjälkeä. Märkäpesuriteknologiaan, lämpöpumppuihin sekä lämmön väliaikaisvarastointiin perustuva teknisten ratkaisujen yhdistelmä on ensimmäinen Suomessa, ja se palkittiin Vuoden 2021 Energianerokas -kilpailussa.
Hankkeissa myös tutkitaan toimintamalleja ja mittaristoja, joilla alue- ja rakennushankkeiden hiilijalanjälkeä voidaan ohjata. Digitaalisten työkalujen, kuten niin sanotun digitaalisen kaksosen, tuella tehostetaan materiaalien ja energian käyttöä ja tuetaan alan kehittymistä teollisen rakentamisen suuntaan.
Hybridijärjestelmät, joilla voidaan tuoda merkittäviä määriä lisää uusiutuvaa energiaa käyttöön ja jolla voi pienentää hiilijalanjälkeä. Esimerkiksi öljylämmitteisissä kiinteistöissä voidaan hyödyntää myös aurinkoenergiaa lämmityksessä asentamalla katolle tai maahan aurinkokeräimiä ja hyödyntämällä hybridivaraajaa, johon aurinkolämpö ohjataan.
Puurakennuksen koko elinkaaren aikainen hiilijalanjälki on olennaisesti pienempi kuin muiden rakennusten.
Lisätietoja: Jari Viinanen , etunimi.sukunimi@vantaa.fi Äänekosken kaupunki: Elämän kestävä Äänekoski − Reilun kiertotalouden vaikutukset hiilijalanjälkeen. Hankkeen tavoitteena on kehittää organisaation sisäistä ilmasto- ja kiertotaloustyötä vahvistamalla Hinku-työryhmän toimintaa ja ottamalla käyttöön ilmastokoordinaattorin malli.
1