27 hakutulosta
Näytä hakutuloksia aihealueittain
Tarkemmin tarkasteltavia hajautettuja tuotantomuotoja ovat aurinkosähkö ja –lämpö, lämpöpumppuratkaisut (erityisesti maalämpö), biokaasu, pelletit.
Sähkön, lämmön ja veden säästämisen rinnalle on noussut uusia keinoja muun muassa aurinkosähkön ja uusien lämmitysmuotojen yleistyessä sekä liikenteen sähköistyessä.
Ilmastopaneeli: Ilmastopaneelin raportti: Oikeudenmukaisuuskysymykset huomioitava energiamurroksessa
Niitä käytetään esimerkiksi akkuihin sekä uusiutuvan energian kuten tuulivoiman ja aurinkosähkön tuotantoon. Lisäksi kriittisiä materiaaleja käytetään yhä enemmän myös muilla aloilla ja lähes kaikissa digitaalisuuteen nojaavissa laitteissa, joten niiden oikeudenmukaisuusvaikutukset eivät kohdistu vain energiasektorille.
Käyttö 2008 Potentiaali Vesivoima Aurinkosähkö Aurinkolämpö Tuulisähkö Biokaasu Jätepolttoaineet Muut puupolttoaineet Metsähake Teollisuuden sivutuotteet GWh Kuva 1.
Pientuotannon osalta erityisesti aurinkosähkön hankintakustannukset ovat merkittävästi alentuneet ja kehitys jatkuu. Aurinkosähkön tuotannosta voi tulla kannattavaa markkinaehtoisesti jo lähivuosina.
Fingrid arvioi aurinkosähköllä tuotettavan noin 1 TWh, (Fingrid, 2017), OECD/IEA tuotannon pysyvän alle 500 GWh, uusimmassa energia- ja ilmastostrategiassa (TEM, 2016) aurinkovoima on 0,7 TWh ja Sitran visioissa 5-15 TWh vuonna 2030.
Uusia osaamisaloja ovat mm. uusiutuvat energiat rakennuksissa (aurinkosähkö, lämpöpumput), niihin liittyvä talotekniikka, älykäs automaatio ja energianvarastointi, kulutusjousto, smart grid, kokonaistoiminta (hybridijärjestelmät), elinkaariedullisuus (kustannukset versus rakennuksen ominaisuudet kuten terveellisyys, toiminnallisuus, turvallisuus, valoisuus, esteettömyys).