Siirry sisältöön

10 hakutulosta

Kiertotalous on talouden uusi muoto, jossa materiaalit ja raaka-aineet säilyvät kierrossa ja tuottavat arvoa toistuvasti. Motivan Kiertotalous liiketoiminta-alueen johtaja Isa-Maria Berman pohtii blogikirjoituksessaan, mitä kiertotalouden toteutuminen edellyttää. Kiertotalous ei toteudu yksinomaan kierrättämisellä, T&K&I-panoksilla tai sääntelyillä.
Kestävyyskriisin ratkaisemiseksi Suomi tarvitsee uuden suunnan, johon kiertotalousohjelma antaa askelmerkit.
Kiertotalous tarjoaa ratkaisun hyödyntää yhä enemmän olemassa olevaa materiaalia uudelleen sen sijaan, että heikentäisimme luonnonekosysteemejä. Kiertotalous tarjoaa ratkaisun hyödyntää yhä enemmän olemassa olevaa materiaalia uudelleen sen sijaan, että heikentäisimme luonnonekosysteemejä, pohjaamalla taloutemme jatkossakin uuteen neitseelliseen materiaaliin.
Lue lisää 6.4.2020 Suomessa luodaan kiertotalousvisiota vuodelle 2035 – Näin kiertotalous näkyy jo johtavien yritysten arjessa Hallitusohjelman mukaisesti Suomessa on käynnistetty kiertotalousohjelman valmistelu, ja kuluvan kevään aikana valmistuu visio Suomen kiertotaloustavoitteista vuodelle 2035. Monen ison suomalaisyrityksen strategiassa kiertotalous jo näkyy. Lue lisää
Suomi on sitoutunut toteuttamaan YK:n globaalin kestävän kehityksen toimintaohjelman, Agenda2030, tavoitteita ja torjumaan ilmastonmuutosta. Motiva on valtion omistama kestävän kehityksen yhtiö, ja toimintamme tarkoitus on nopeuttaa siirtymistä kestävään yhteiskuntaan ja elämäntapaan.
Motivan ydintehtäviin sisältyvät muun muassa energiatehokkuuden edistäminen, energiatehokkuussopimukset, kiertotalous, ympäristömerkintä, kokeilukulttuurin edistäminen, yhteishankkeet yritysten kanssa sekä Materiaalitorin ja Kestävän asumisen tietopalvelun kaltaiset uudet hankkeet.
Esimerkkejä mahdollisista teemoista ovat hiilineutraalisuutta edistävät teknologiat, kestävä ruokajärjestelmä, puhtaan veden ratkaisut ja kiertotalous. Kehitettävät työkalut ja rahoitusratkaisut on tarkoitus saada laajempaan käyttöön hankkeen jälkeen.
Lisäksi materiaalien kiertotalousasteen tulisi kaksinkertaistua vuoteen 2035 mennessä. ”Kiertotalous tarjoaa ratkaisuja luonnonvarojen ylikulutuksen suitsimiseen, ja siten ilmastokriisin ja luonnon köyhtymisen pysäyttämiseen. Jo pelkkä luonnonvarojen käytön vähentämisen tavoite ohjaa oikeaan suuntaan – tämän olemme nähneet ilmastotyössä yleisemmin.
Lue lisää 14.4.2020 TEM: Suomi toimitti pitkän aikavälin päästövähennysstrategian komissiolle Suomi on toimittanut Euroopan komissiolle Pitkän aikavälin strategian, jossa kuvataan päästövähennysskenaarioita ja niihin liittyviä vaikutusarvioita vuoteen 2050 asti. Laadittujen skenaarioiden lähtökohtana on pyrkimys saavuttaa hiilineutraalius vuonna 2035.
Kiertotalous tehostaa resurssien ja materiaalien käyttöä niin, että raaka-aineet ja niiden arvo säilyvät kierrossa. Materiaalien hukkaaminen ja jätteen syntyminen minimoidaan. Sitra on laskenut, että kiertotalous olisi Suomelle 1,5 2,5 miljardin euron arvonlisäyksen kokoinen mahdollisuus. Kiertotalouden ympärillä on käynnissä useita tutkimus ja kehityshankkeita.
1