12 hakutulosta
Näytä hakutuloksia aihealueittain
Olipa lampussa uusi tai vanha merkki, niin jos energiatehokkuusluokka on asteikon yläpäässä, lamppu on erityisen energiatehokas ja tulee käytön aikana halvemmaksi kuin tehottomampi malli, asiantuntija Päivi Suur-Uski selventää. Maaliskuussa 2023 tilanne on selkeämpi, kun kaikilla lampuilla on uusi energiamerkki käytössä.
Vain lampun ja liitäntälaitteen vaihtoa ei suositella seuraavista syistä: • Lampun ja liitäntälaitteen vaihto vanhaan valaisimeen johtaa yleensä valaisimen valonjako-ominaisuuksien ei-toivottuun muutokseen, koska uusittava lamppu on rakenteeltaan erilainen ja sen valaistusteknilliset ominaisuudet poikkeavat alkuperäisestä lampusta (esim. LED-ratkaisut).
Puun polttaminen tulisijoissa, sähkölämmityksen säätöjen uusiminen ja termostattien vaihdot sekä ilmalämpöpumpun, energiatehokkaiden lamppujen ja kodinkoneinen hankkiminen ovat täydentäneet säästöjen saavuttamista. Lämpötilan alentaminen kotoa poissa ollessa tai vähän käytetyissä tiloissa säästää sekä energiaa että kustannuksia lämmityskaudella.
Lisäksi renkaiden energiamerkintä uudistui toukokuussa ja syksyllä vielä saamme uudet merkinnät lampuille. Muille merkityille laitteille uudistus on tulossa vuoteen 2025 mennessä. Energiamerkintä ja ekosuunnittelu ohjaavat valmistajia parantamaan tuotteiden energiatehokkuutta.
Energiamerkintä uudistuu ensimmäiseksi seuraavissa tuoteryhmissä: jääkaapit, pakastimet, jääkaappi-pakastimet ja viinikaapit astianpesukoneet pyykinpesukoneet ja kuivaavat pyykinpesukoneet televisiot ja elektroniset näytöt Lisäksi lamppujen energiamerkintä uudistuu 1.9.2021 alkaen.
Perhe on päättänyt siirtyä halogeenilampuista led-valaistukseen, kun lamput ja valaisimet tulevat uusimisvaiheeseen. Samoin vesikalusteet uusitaan vähemmän vettä kuluttaviin, kun tulee niiden vaihtamisen aika. Talon isäntä on harkinnut myös yläpohjan lisäeristämistä lähemmäs tämän päivän vaatimuksia. Se on kannattavin lisäeristämistoimi.
Lamppuja on edellisen katselmuksen jälkeen vaihdettu uusiin tarpeen mukaan, joten lamppujen valovirran alenema on tiloissa osin kompensoitunut uusien lamppujen asentamisen myötä. Valaisimet on pudistettu aina kun lamput on vaihdettu. Seurantakatselmuksen yhteydessä tehtiin myös pistokoeluonteisia valaistusvoimakkuusmittauksia tyyppitiloissa.
Lisäksi otettiin tuloksia arvioitaessa huomioon lamppujen ikä (eli lamppujen vanhenemisesta johtuva valovirran alenema). Mittaukset eivät paljastaneet korjaustarpeita. Käyttäjähaastattelun perusteella tilojen valaistukseen oltiin tyytyväisiä. Yhdessä vastauslomakkeessa tosin ihmeteltiin sitä, miksi talo on aina kuin juhlavalaistu.
Lamppujen käyttöajaksi on arvioitu keskimäärin 1 600 h/a. Tällöin nykyisestä 7,5 MWh/a kulutuksesta voidaan säästää 75 %. Lämmönkulutuksen kasvuksi lämmityskaudella laskettiin tässä tapauksessa 2 MWh/a (lisäkustannus 70 €/a). Nämä lisäkustannukset käytännössä kompensoituvat säästetyillä lampunvaihtokustannuksilla. Lisäksi toimenpide parantaa kesällä kuuman ajan sisäolosuhteita.
Lisäksi otettiin tuloksia arvioitaessa huomioon lamppujen ikä (eli lamppujen vanhenemisesta johtuva valovirran alenema). Kohteessa on käytössä pääasiassa loistelamppuvalaisimia ja valaisimet ovat alkuperäisiä (asennettu 1995). Valaistus on pääosin toteutettu yleisvalaistuksena ja huonepintojen värit ovat yleisesti vaaleat.