Siirry sisältöön

13 hakutulosta

Näytä hakutuloksia aihealueittain
Eniten on kasvanut kiinnostus suurten hukkalämpöä hyödyntävien lämpöpumppujen käyttöön.
Lämpöpumpuilla kasvava rooli sähköistymisessä Selvityksen mukaan lämpöpumput ovat sähköistymisessä merkittävässä roolissa, muun muassa korvattaessa teollisuuden kiinteistöjen fossiilisiin polttoaineisiin perustuvaa lämmitystä, joka on nykyisin arviolta kolme terawattituntia vuosittain. Teollisuuden prosessien sähköistämisen suurimpia haasteita ovat korkeat lämpötilavaatimukset.
Leppävirralla sijaitseva As Oy Leppävirran Sorsakosken Koskipuisto on kuluvan syksyn aikana siirtymässä fossiiliajasta nykyaikaan, sillä vanhat öljykattilat vaihtuvat ilma-vesi-lämpöpumppuun. Kuva. As Oy Leppävirran Sorsakosken Koskipuisto siirtyy syksyn aikana fossiiliajasta nykyaikaan vanhojen öljykattiloiden vaihtuessa ilma-vesi -lämpöpumppuun. Kuva Juha Louhisto.
Lämpötilatasosta riippuen lämpöä voi hyödyntää joko suoraan tai lämpöpumpun avulla kaukolämpöverkostossa, omassa tai viereisessä kiinteistössä. Taloudellisesti kannattavinta hukkalämmön hyödyntäminen on saman kiinteistön sisällä.
Myös varsinaisen viestinnän kohteita on mukana aiempaa enemmän, sillä direktiivin artiklat koskevat laajasti eri lämmitysmuotoja: lämmityskattiloiden lisäksi mukana ovat sähkö, lämpöpumput, kaukolämpö sekä eri hybridijärjestelmät. ”Lämpöpumppujen merkitys kasvaa kohisten talotekniikassa.
Rakennuksen lämmitys-, viilennys- ja ilmanvaihtojärjestelmille on omat paikkansa arvioinnissa, mutta myös lämmityksessä sähkö on merkittävässä roolissa muun muassa lämpöpumppujen kautta. Paljon painoa laitetaan myös sähkön paikalliselle tuotannolle ja varastoinnille sekä sähköiselle liikkumiselle. Suomessa yleinen kaukolämpö on arviointimenetelmässä jäänyt hieman taka-alalle.
Viime vuoden kysytyimpiä aiheita olivat erilaiset lämpöpumput, aurinkopaneelit ja tuet. Energianeuvoja kirittää myös kuntia ja pk-yrityksiä kohti energia- ja ilmastotavoitteita tukemalla energiatehokkuussopimuksien toteuttamista ja energiakatselmuksien käynnistämistä. Energianeuvontaa rahoittaa Energiavirasto, joka on kilpailuttanut toiminnan neljän vuoden ajaksi.
Märkäpesuriteknologiaan, lämpöpumppuihin sekä lämmön väliaikaisvarastointiin perustuva teknisten ratkaisujen yhdistelmä on ensimmäinen Suomessa. Ratkaisu on vähentänyt polttamiseen perustuvaa energiantuotantoa ja säästää merkittävästi myös alueen pohjavettä.
Neuvonnassa kysytyimpiä aiheita ovat olleet erilaiset lämpöpumppuihin, aurinkopaneeleihin ja tukiin liittyvät asiat. Energianeuvonta toimii verkostona Alueellisten energianeuvojien verkostotyö Motivan ja Energiaviraston kanssa mahdollistaa ajantasaisen ja parhaan tiedon tarjoamisen neuvottaville.
Taloyhtiöiden avustetuista remonteista yli puolet sisältää lämpöpumppu- ja lämmöntalteenottojärjestelmien tai aurinkoenergialaitteistojen asennuksen. Taloyhtiöt ovat innostuneet myös ikkunakorjauksiin; niitä on mukana yli 25 prosentissa avustetuista hankkeista. Noin 10 prosenttia hakemuksista on jouduttu hylkäämään.