Siirry sisältöön

23 hakutulosta

. – Opinnäytetyössäni halusin selvittää, millaiset valinnat tai syy-seuraussuhteet arjen ruokahuollossa lisäävät tai vähentävät kotona syntyvää ruokahävikkiä, Hannele Kiivuori kertoo. Tutkimukseen osallistui viisi lapsiperheen vanhempaa Uudeltamaalta.
Näillä toimilla elintarviketeollisuuden yritykset vähensivät samalla ruokahävikkiä yli 300 000 kiloa, kertoo Motivan asiantuntija Aki Finér . Materiaalitehokkuudella voidaan luonnonvarojen säästämisen lisäksi vähentää ilmastopäästöjä.
Suurin osa koko elintarvikeketjun ruokahävikistä syntyy kotitalouksissa, ja se vastaa jopa 100 000 auton ilmastovaikutusta. Mikäli haluat pienentää ympäristökuormitustasi ruokavalinnoillasi, vaihda etenkin punainen liha kasviproteiineihin (palkoviljatuotteet ja niistä valmistetut proteiinipitoiset ruoat) sekä pyri vähentämään maitojalosteiden syömistä.
Vuoden 2023 tulokset pähkinänkuoressa: 121 toteutettua materiaalitehokkuutta parantavaa toimenpidettä. 537 tonnia vähemmän ruokahävikkiä. Lähes 4 miljoonaa € kustannussäästöjä yrityksille.
Ruokahävikkiä ei synny yhtään. Skinpakkauksessa vähemmän muovia Tehokkaan raaka-aineen käytön lisäksi myös yrityksen pakkaus- ja kuljetusratkaisut ovat innovatiivisia ja ympäristötehokkaita.
Kalavapriikki – kalanpalaakaan ei hukata Kalavapriikissa Kalavapriikki-kalanjalostusyrityksessä kalaraaka-aine käytetään kokonaan kiertotalousajattelun mukaisesti, eikä ruokahävikkiä synny yhtään.
Myös ruoka-apuun ohjaaminen oli merkittävä keino vähentää ruokahävikkiä. Toimitusketjun alkupään toimenpiteisiin, kuten ostoeräkokojen ja valikoiman optimointiin yritykset kiinnittävät yhä enemmän huomiota. Vuonna 2023 päivittäistavarakaupan myymälöiden läpi kulkevista elintarvikkeista ruokahävikiksi päätyi noin 0,8 %.
Juhannusta voi mainiosti juhlia ilman turhaa tuhlausta, ruokahävikkiä tai luonnon rasittamista viettääpä sitä sitten maalla tai kaupungissa. Ekologinen ja kestävä juhannus on tätä päivää. Vältä ruokahävikkiä Juhannusta juhlistetaan usein ystävien tai perheen kera, miten selvitä ruokahuollosta ilman hävikkiä? ‒ Suunnittelu on kaiken A ja O.
Koronakevät vähensi kuluttajien arvion mukaan ruokahävikkiä kotitalouksissa Hävikki-battlen tavoite on taitojen kartuttamisen lisäksi lisätä tietoa ruokahävikistä.
Kahden tuhannen läpikäydyn yrityksen joukosta tunnistettiin reilu 190 yritystä, jolla oli ruokahävikkiä vähentäviä palveluita tai ratkaisuja. Innovaatiot ryhmiteltiin ruokahävikkiä estäviin palveluihin, vanhenevan ruoan myyntiin tai uudelleenmyyntiin ennen hävikiksi päätymistä, hävikin hyödyntämiseen uusina tuotteina ja hävikkiä tai jätettä vähentäviin pakkausratkaisuihin.