Siirry sisältöön

30 hakutulosta

Pelletin siirtäminen Tavallisesti pelletin siirrossa käytetään ruuvikuljetinta. Se asetetaan siilon pohjalle, josta pellettiä siirretään polttimelle. Jos pellettiä joutuu siirtämään pitempiä matkoja, on yleensä imuritekniikka hyvä vaihtoehto. Imuritekniikalla pellettiä voi siirtää jopa 30 metrin päähän.
Pelletit säilyttävät muotonsa ligniinin toimiessa sideaineena. Pellettien yhtenäinen muoto helpottaa polttoaineen syöttöä ja polton hallintaa, mutta pellettien seassa oleva hienoaines ja pöly voivat myös aiheuttaa polttoaineen syöttöongelmia. Pellettien laatuun kannattaakin ostovaiheessa kiinnittää huomiota. Kuva 1. Puupellettejä. Kuva Juha Rautanen.
Kuva: Hannariina Honkanen, JAMK Pelletti on uudenaikainen puupolttoaineen muoto, jolla korvataan Suomessa ennen muuta kevyttä polttoöljyä kiinteistökokoluokan kattiloissa. Pelletintuotannosta menee huomattava osa vientiin.
Takan sisällä on pellettisäiliö, johon mahtuu pellettiä muutaman päivän tarpeiksi. Takka sytyttää arinalle syöttämänsä pelletit ja syöttää lisää pellettiä kunnes termostaatti tai tuntiohjelmointi käskee lopettaa ja polttaa pelletit loppuun. Pellettitakka käyttää sähköä automaattisiin toimintoihin.
Pelletit ja briketit: Valmistetaan puunjalostusteollisuuden sivutuotteista. Raaka-aineeksi käy kuiva sahanpuru, kutterinlastu ja hiontapöly. Pellettien pituus on noin 1–3 cm ja halkaisija 6–12 mm. Briketit ovat pellettejä suurempia puristekappaleita, joiden koko ja muoto vaihtelevat käytetyn puristimen mukaan.
Siihen mahtuu hyvin kuusi kuutiota pellettiä eli keskikokoisen omakotitalon vuoden lämmitykseen tarvittava määrä polttoainetta. Ohjeen on suunnitellut Kaj Fagerholm . Motiva Oy ja suunnittelija eivät vastaa ohjeen tulkinnasta aiheutuvista ongelmista. Puupellettisiilon rakennusohjeet (pdf) (669.1 KB)
Saat tietoa muun muassa lämpöpumppujen, kaukolämmön, pelletti- ja sähkölämmityksen soveltuvuudesta, kustannuksista ja takaisinmaksuajoista sekä energiatehokkuuden parantamisesta lämmitysjärjestelmämuutoksen yhteydessä. Saat myös vinkkejä, miten voit arvioida erilaisten tukimuotojen soveltuvuutta omaan remonttikohteeseesi.
Suomessa toimii myös useita pellettiä käyttäviä lämpöyrittäjiä. Lisäksi on mahdollista hyödyntää aurinkolämpöä ja lämpöpumppuja. Pien-CHP eli pienimuotoinen sähkön ja lämmön tuottaminen on myös tullut yhä kannattavammaksi. Lämpölaitokselle ja hakevarastolle täytyy olla tilaa lähellä lämmitettäviä kiinteistöjä. Hakkeen kuljetukset tulee myös ottaa huomioon.
Pellettijärjestelmä Tarjouspyyntölomake Pelletti (pdf) (604.8 KB) Julkaistu: 2011 Laajuus: 2 sivua Tässä on käyttöösi valmis pellettijärjestelmän tarjouspyyntölomake, jonka voit täyttää joko tietokoneella tai käsin tulosteeseen.
xls) (2.1 MB) © Juha Laitila, Metsäntutkimuslaitos, Joensuun tutkimuskeskus Rankahakkeen kustannuslaskentaohjelma (xls) (83.5 KB) © Juha Laitila, Metsäntutkimuslaitos, Joensuun tutkimuskeskus Laskuri kuljetustapojen vertailuun: Hakerekkojen kustannusvertailu (xls) (656 KB) © Jarno Föhr & Kalle Karttunen, Lappeenrannan teknillinen yliopisto Asuinrakennusten energia Laskuri haketta, pellettejä