Siirry sisältöön

15 hakutulosta

Jos valaistus toimii jo nyt ledeillä, lisää säästöjä ja käyttömukavuutta saa valaistuksen ohjauksella. Erityisesti ulkovalaistuksessa, jossa käyttöajat ovat tyypillisesti pitkiä, liiketunnistukseen tai aikaohjaukseen perustuva valaistuksen ohjaus on käytännöllinen ja vähentää energiankulutusta merkittävästi.
Ehdotuksia valaiSTUKSEN kriteereiksi Valaistuksen hankinnassa ensisijaisena kriteerinä voi käyttää standardia SFS-EN 12464-1: Työkohteiden valaistus. Siinä tiloille, joissa työskennellään, on määritelty yleisiä vaatimuksia valaistuksen laadulle. Lisäksi standardiin on taulukoitu erityisiä vaatimuksia eri tyyppisille tiloille.
HYÖDYT TYÖYMPÄRISTÖLLE Työskentelyolosuhteiden paraneminen Esim. lämpötila, melu, valaistus, vetoisuus, kosteus, hajut, ym. Työturvallisuus Parantuneet työskentelyolosuhteet (esim. valaistus) voivat lisätä työturvallisuutta. Myös huoltotarpeen väheneminen voi vähentää mahdollisia huollon aikaisia työturvallisuusriskejä.
Valaistus Tarkasta aikaohjelmat ja valaistuksen ryhmittelyn tarpeenmukaisuus. Sähkölaitteet Tarkasta käyntiajat, ohjaukset ja säädöt. Eihän mikään ole päällä turhaan? Energiankulutus Tilat ovat tyhjillään. Kuluuko sähköä? Tarkasta kulutuksesi sähköyhtiön verkkopalvelusta. Pyöriikö vesimittari, vaikka käyttöä ei ole? Reagoi vuotoihin heti!
Tiloissa käyttöönotettu led-valaistus säästää energiaa, mutta tuottaa myös aiempaa vähemmän lämpökuormaa ja vähentää jäähdytystarvetta. Oheishyöty on merkittävä, sillä jakelukeskuksissa merkittävä osa tiloista on jäähdytettävää kylmätilaa.
. • Vaihtakaa yhteisten tilojen ja pihan valaistus energiatehokkaampaan. • Tarkistakaa sähköisten sulanapitolämmitysten toiminta ja tarve. • Tarkistakaa autolämmitysten toiminta ja ohjaukset.
Lämpöä tuotetaan yhä enemmän lämpöpumpuilla, valaistus on jo kauan sitten siirtynyt päreistä hehkulampun kautta ledeihin ja sähköinen liikkuminen yleistyy jatkuvasti. Myös talotekniikka, kuten ilmanvaihto ja viilennys, vaativat toimiakseen sähköä.
Valaistus kuluttaa sähköä vähintään 40 gigawattituntia. 4 Sähkön hinnan noustessa energia lohkaisee yhä suuremman osan kustannuksista. Käytännössä isompi sähkölasku merkitsee tilaajalle tai asiakkaalle kalliimpia aterioita – tai viivan alle pienempää tuottoa.
Lämmitysenergian keskikulutus Tietolähde Yksikkö kWh/m 2 -1959 1960-69 1970-79 1980-89 1990-99 2000-09 2010-19 225 240 220 190 175 145 85 Pitkän aikavälin kokonaispäästökehitys, VTT & SYKE Vanhan omakotitalon (rakennettu 1960-1970-luvuilla) energian kulutus jakaantuu keskimäärin (Ekorem, 2005): - ilmanvaihto 25 % - ulkoseinät 16 % - ikkunat 14 % - yläpohja 12 % - käyttövesi 8% - alapohja 1% - valaistus