Siirry sisältöön

120 hakutulosta

Nyt on hyvä hetki tarkistaa, että koti on valmis pakkasiin ja lämmitys ja ilmanvaihto säädetty oikein. Energiataloudelliset säädöt ja asumistottumukset tukevat terveellisiä sisäilmaolosuhteita ja pienentävät asumisen ilmastovaikutuksia. Kylmän tunne on yksilöllistä. Nyrkkisääntönä voi kuitenkin sanoa, että 20–22 °C on sopiva lämpötila oleskelutiloissa.
8.4.2020 8.00 Koostettua tietoa koronaviruksen vaikutuksista kiinteistöjen ylläpitoon, erityisesti ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmiin liittyen Koronaviruksen vaikutuksista kiinteistöjen ylläpitoon löytyy tietoa monesta lähteestä. Motiva kokosi tietolähteitä, joista löytyy päivittyvää tietoa koronaviruksen vaikutuksista kiinteistöissä tehtäviin toimenpiteisiin.
Ilmanvaihtoon liittyvät energiatehokkuustoimet säästävät sekä lämpöä että sähköä, siksi ilmanvaihtoon kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.
Joka tapauksessa ilmanvaihto kuluttaa sähköä yllättävänkin paljon. Siksi sen toiminta kannattaa optimoida myös kesäolosuhteisiin sopivaksi. ”Oikein säädetty ja suunnattu sekä tasapainoinen ilmanvaihto takaavat miellyttävät sisäolosuhteet. Samalla vältytään vedontunteelta ja tarpeettomalta viilennykseltä”, Tolvanen sanoo.
Ilmanvaihto Aseta käyntiajat tilojen todellisten käyttöaikojen mukaan, porrasta käyntiinlähdöt. Varmista aina kuitenkin riittävä ilmanvaihto. Varmista lämmöntalteenottolaitteiden (LTO) toiminta esimerkiksi kaksi kertaa lämmityskauden aikana. Tarkasta myös LTO:n puhtaus, tiiveys ja LTO-nesteen oikea pitoisuus. Aseta sisäänpuhalluslämpötilat oikealle tasolle (max +18°C).
Tee ilmanvaihtoon liittyvistä tarkistuksista vain omaan ilmanvaihtojärjestelmääsi sopivat toimet.
Myös liesituulettimen rasvasuodatin on syytä pestä samassa yhteydessä. – Talvella painovoimaista ilmanvaihtoa hillitään ja lautasventtiileitä säädetään pienemmälle. Jos venttiileitä ei nyt sään lämmetessä muista avata, ilmanvaihto heikkenee, sisäilma alkaa tuntua tunkkaiselta ja sisätilat lämpenevät tarpeettomankin paljon.
Teollisuudessa on paljon tehostettua ilmanvaihtoa vaativaa toimintaa ja vanhoja kiinteistöjä, joiden ilmanvaihdosta löytyy reilusti energiansäästöpotentiaalia ja korjattavaa. Toiminnaltaan ja energiankäytöltään tarkoituksenmukainen ilmanvaihto vaikuttaa myös ratkaisevasti työskentelyolosuhteisiin ja sitä kautta työhyvinvointiin ja tuottavuuteen.
Ilmanvaihto talvikuntoon Hyvä sisäilma koostuu lämpötilan ohella toimivasta ilmanvaihdosta. Ilmanvaihtojärjestelmien kesäasetukset on nyt säädettävä talviasentoon, suodattimet puhdistettava ja lämmöntalteenottolaite kytkettävä toimintaan. Suur-Uski korostaa, että energiansäästön nimissä ilmanvaihtoa ei saa missään tilanteessa sulkea tai estää.
Mahdollisuudet parantaa energiatehokkuutta ja pienentää energiakustannuksia olemassa olevassa pientalossa keskittyvät lämmitykseen ja ilmanvaihtoon. Uudistamalla teknisiä järjestelmiä (lämmitystä, lämmönjakoa, ilmanvaihtoa) tai esimerkiksi vaihtamalla lämmitysmuotoa ja lisäämällä uusiutuvan energian käyttöä voidaan energiakustannuksia pienentää.