Siirry sisältöön

72 hakutulosta

Mahdollisuudet parantaa energiatehokkuutta ja pienentää energiakustannuksia olemassa olevassa pientalossa keskittyvät lämmitykseen ja ilmanvaihtoon. Uudistamalla teknisiä järjestelmiä (lämmitystä, lämmönjakoa, ilmanvaihtoa) tai esimerkiksi vaihtamalla lämmitysmuotoa ja lisäämällä uusiutuvan energian käyttöä voidaan energiakustannuksia pienentää.
Testi kertoo, onko ilmanvaihto päällä. Käytä ilmanvaihtoa tarpeenmukaisesti. Käytä esimerkiksi poissaolo- tai yötuuletustilaa sekä tehostusta, kun käyt suihkussa, saunassa tai kuivatat pyykkejä. Muista käyttää lämmöntalteenoton kesä- ja talviasentoja oikein, jos kyseiset säädöt ovat olemassa. Miten muodostuu kotitalouden energia- ja vesilasku?
Myös poistoilman hiilidioksidipitoisuutta tai haihtuvien orgaanisten yhdisteiden (VOC) määrää voidaan tarkastella antureilla, jolloin ilmanvaihtoa tehostetaan tarvittaessa. Ilmanvaihdon säätämisessä voidaan hyödyntää myös läsnäoloantureita. Mitä enemmän tiloista on saatavissa sisäilman laadun informaatiota, sitä paremmin ilmanvaihtoa voidaan optimoida.
Huolehdi hyvästä ilmanvaihdosta Viimeistään kevään siitepölykauden päätyttyä ilmanvaihdon suodattimet ja tuloilmaventtiilit on syytä puhdistaa, jotta ilmanvaihto toimisi mahdollisimman tehokkaasti ja energiataloudellisesti. Painovoimaisessa ilmanvaihdossa tulo- ja poistoilmaventtiilien puhtaus sekä tuloilmaventtiilin avaaminen täysin parantavat kesäaikaista ilmanvaihtoa.
Myös poissa ollessa ilmanvaihto pidetään minimiteholla, ei sammuteta. Suodatin kannattaisi vaihtaa kahdesti vuodessa. Kesän tullessa lämmöntalteenotto sammutetaan ja lämmityskauden alkaessa kytketään päälle.
Talotekniikan viestintäfoorumissa mukana alan keskeiset toimijat Talotekniikan viestintäfoorumin muodostavat 16 kiinteistö- ja rakentamisalan toimijaa, jotka edustavat sekä rakennusten omistajia että lämmitys-, ilmanvaihto- ja ilmastointialaa. Foorumin toimintaa koordinoi Motiva ympäristöministeriön toimeksiannosta.
. – Nyt kaikki lämmitykseen ja ilmanvaihtoon liittyvä tekniikka toimii yhdessä, jolloin kiinteistön energiaa voidaan kohdentaa oikeaan paikkaan. Olosuhteita pystytään säätämään hallitusti ja pitämään sisäilmaolosuhteet halutulla tasolla, Ojakoski toteaa. Uudistuksen myötä ilmanvaihto ja lämmitys säätyvät automaattisesti tarpeen mukaan.
Ilmanvaihto Säätäkää ja käyttäkää ilmanvaihtoa oikein ja tarpeen mukaan. Huolehtikaa, että ilmanvaihdon tehostuksessa on käytössä pakkasraja (esim. -11 astetta), jonka jälkeen ilmanvaihto ei mene tehostukselle. Lisätietoja ja ohjeita erityyppisten ilmanvaihtojärjestelmien toiminnan tarkastukseen sekä säätöön löytyy Korjaustieto-palvelusta.
Ilmanvaihto Onko ilmanvaihto tarpeenmukainen? Tarkasta ilmamäärät, käyntiajat ja lämpötila. Olisiko nyt hyvä huolto- ja kunnossapitohetki? Jäähdytys Muista tarpeenmukaisuus, älä jäähdytä liikaa tai tyhjää tilaa. Valaistus Tarkasta aikaohjelmat ja valaistuksen ryhmittelyn tarpeenmukaisuus. Sähkölaitteet Tarkasta käyntiajat, ohjaukset ja säädöt. Eihän mikään ole päällä turhaan?
Takaisin Vesikustannukset kuriin -juliste Julkaisun kieli Suomi Laajuus 1 sivua Julkaisuvuosi 2020 Lataa Vesikustannukset kuriin Lue Energiatehokas ilmanvaihto eDocker digipaper Kuvaus Vedensäästövinkkejä kotitalouksille.