Siirry sisältöön

93 hakutulosta

. – Lapset kuulevat ilmastonmuutoksesta varmasti jo ennen kouluun tuloa ja keskustelu energiankäytöstä ja -säästöstä on tärkeä ymmärryksen lisäämisessä ja tietojen syventämisessä sekä omien vaikutusmahdollisuuksien tunnistamisen kannalta, Reeta Vilo toteaa.
Asiakkaan tulisi saada laskun mukana tai esimerkiksi internetin välityksellä tietoja energiankulutuksestaan, kulutuksensa ilmastovaikutuksista, energiantuotannon polttoaineista sekä vertailutietoa muiden samanlaisten kuluttajien energiankäytöstä. Valtioneuvoston asetuksella säädetään tarkemmin lämmityksen, jäähdytyksen ja vedenkulutuksen kustannusten jakamisesta.
Lisätietoja: Motiva Oy asiantuntija Teemu Kettunen puh. 050 568 9445 teemu.kettunen@motiva.fi Motiva Oy asiantuntija Päivi Suur-Uski puh. 044 300 1369 paivi.suur-uski@motiva.fi Tietoa ja maksutonta neuvontaa kuluttajille asumisen energiankäytön tehostamiseen: www.motiva.fi/koti Facebook @Asiaaenergiasta Alueelliset energianeuvojat maakunnissa: www.motiva.fi/alueellinen_energianeuvonta
Aiemmin Energiavirasto on rahoittanut selvitykset metsä- ja metalliteollisuuden energiankäytön tehostamismahdollisuuksista. Kaupan alan hukkalämpöselvitys: Lisätiedot: Energiavirasto yli-insinööri Johanna Kirkinen puh. 029 505 0175 johanna.kirkinen@energiavirasto.fi Motiva Oy johtava asiantuntija Lea Gynther puh. 09 6122 5044 lea.gynther@motiva.fi Palaa otsikoihin
Motivan valtakunnallinen energianeuvonta opastaa fiksuun energiankäyttöön. Asiantuntija vastaa Facebookissa Asiaa energiasta -sivulla kuluttajien kysymyksiin.
VÄLTÄ VAJAATÄYTTÖÄ Jos uuni on jatkuvasti vajaatäyttöinen, kannattaa harkita muita toimia, esimerkiksi uunin osastointia, energiankäytön tehostamiseksi. Osastointi mahdollistaa lämmityksen ja mahdollisen ilmankierron vain tarvittavissa osissa uunia. Jos se ei ole teknisesti mahdollista, lämmitystä ja ilmankiertoa on ohjattava tuotantomäärän perusteella.
Energiansäästö on silloinkin ajankohtaista, sillä tulevaisuudessa meidän on opittava ohjaamaan energiankäyttöämme niihin hetkiin, jolloin uusiutuvaa tuuli- ja aurinkoenergiaa on paljon tarjolla, ja vähennettävä kuluttamista silloin, kun energiasta on pulaa. Automaatio tulee tässä toki avuksemme, Kati Laakso ennustaa.
. – Haasta Energia-assaria aihepiireistä, jotka koet kiinnostaviksi taloyhtiön energiankäytön pienentämisen näkökulmasta. Tekoälyn koulutus jatkuu ja Energia-assarille opetetaan uusia asioita, joista käyttäjät ovat kiinnostuneita, Ketomäki vakuuttaa.
. – Rakennuksen ja käyttöveden lämmitys lohkaisee jopa 80 prosenttia kotitalouden energiankäytöstä. Asumisen osuus suomalaisten kasvihuonekaasupäästöistä on lähes 40 prosenttia. Lämmitysenergian tehokas käyttö ja ylikulutuksen välttäminen auttavat leikkaamaan asumisen ilmastovaikutuksia, muistuttaa asiantuntija Päivi Suur-Uski valtion kestävän kehityksen yhtiöstä Motivasta.
. – Tarkka tieto omasta kulutuksesta ja kulutuksen vertaaminen vastaavanlaisten kotien kulutukseen on ensimmäinen askel kodin energiankäytön ja energiatehokkuuden arviointiin. Toteutunut lämmitysenergian kulutustieto on aina myös tärkeä suunnittelun lähtötieto, jos mietitään lämmitysjärjestelmän parannuksia tai uudistamista, Suur-Uski kertoo.